Jaunzēlandes premjere brīdina: Pirmais Covid-19 uzliesmojums pusgada laikā kļūs lielāks

© AFP/Scanpix/Leta

Pirmais Covid-19 uzliesmojums, kas Jaunzēlandē konstatēts pusgada laikā, kļūs lielāks, trešdien brīdināja premjerministre Džasinda Ārderna.

Otrdien Jaunzēlandē tikai atklāts pirmais vietējais Covid-19 gadījums kopš februāra, kad inficēšanās ar koronavīrusu tika konstatēta kādam Oklendas iedzīvotājam, un visā valstī tika noteikts stingrs karantīnas režīms. Trešdien tika atklāti vēl seši gadījumi.

"Mēs paredzam, ka gadījumu skaits pieaugs," preses konferencē sacīja Ārderna.

Viņa teica, ka starp sešiem trešdien atklātajiem gadījumiem Covid-19 konstatēts arī slimnīcas medmāsai Oklendā.

Visos septiņos šonedēļ atklātajos gadījumos konstatēts īpaši lipīgais koronavīrusa delta paveids.

Jau ziņots, ka Jaunzēlandes valdība otrdien pieņēma radikālu lēmumu, nosakot stingro karantīnas režīmu visā valstī, par šādu soli izšķiroties pēc viena vietējā Covid-19 gadījuma apstiprināšanas.

Stingrais karantīnas režīms stājas spēkā otrdien pirms pusnakts. Atbilstoši tā nosacījumiem iedzīvotājiem ir jāpaliek mājās un jāizvairās no kontaktiem ar citiem cilvēkiem. Vairums iedzīvotāju drīkst mājas pamest, vienīgi lai iegādātos pirmās nepieciešamības preces vai sportotu. Sabiedriskajās iekštelpās jāvalkā maskas.

Oklendā, kur inficētais vīrietis dzīvo, un Koromandelā -pilsētā, kuru viņš apmeklējis, karantīnas režīms noteikts uz septiņām dienām, bet pārējā valstī - uz trim dienām,.

Jaunzēlandei bija izdevies izskaust vīrusu, un pēdējie vietējās pārneses gadījumi tur tika konstatēti februārī. Pašlaik karantīnā atrodas vairāki cilvēki, kam diagnosticēts Covid-19, tomēr viņi visi ieradušies no ārzemēm un inficējušies ārpus Jaunzēlandes robežām.

Svarīgākais