Latvijā novērsti 22 personu mēģinājumu nelikumīgi šķērsot robežu, Lietuvā - 50 (papildināts)

© Romāns Kokšarovs/F64

Valsts robežsardze svētdien novērsusi 22 personu mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu. Savukārt Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ uz Baltkrieviju apmēram 50 migrantu, kas nelikumīgi mēģinājuši iekļūt Lietuvas teritorijā, otrdien paziņoja Lietuvas Valsts robežsardzes dienests un Statistikas departaments.

Kopš 10.augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturētas 417 personas.

Par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturēti trīs cilvēki. Humānu apsvērumu dēļ šiem cilvēkiem netika liegta valsts robežas šķērsošana.

Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas 11.augustā par nelikumīgu robežas šķērsošanu aizturētas četras personas.

Kopumā šogad aizturēti 356 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, otrdien nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Valdības lēmums arī paredz Nacionāliem bruņotiem spēkiem un policijai sniegt palīdzību Valsts robežsardzei Latvijas-Baltkrievijas robežas robežuzraudzības nodrošināšanā, lai nepieļautu robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Savukārt Lietuvas robežsargi fiksējuši gadījumus, kad Lietuvā atkal mēģinājuši iekļūt cilvēki, kas jau bija piespiesti doties atpakaļ uz Baltkrieviju.

Šalčininku rajonā Lietuvas robežsargi robežas Baltkrievijas pusē pamanījuši kaimiņvalsts robežsargu skaita epizodisku palielināšanos. Druskininku pašvaldībā Lietuvas robežsargi no Baltkrievijas dzirdējuši vairākus desmitus automāta šāvienu kārtu.

Neviens migrants, kas nelegāli iekļuvis no Baltkrievijas, Lietuvā pagājušajā diennaktī nav aizturēts.

Kā ziņots, nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai pēdējā laikā krasi pieauga. Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits pārsniedzis 4000. Lielākā daļa nelegālo migrantu vēlas caur Lietuvu nokļūt Rietumeiropas valstīs.

No 3.augusta, pildot iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu, Lietuvas robežsargi migrantus, kas nelegāli ierodas Lietuvā no Baltkrievijas, piespiež doties atpakaļ.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais