Lietuvas no nelegālajiem migrantiem saņēmusi pusotru tūkstoti patvēruma pieprasījumu

© AP/Scanpix/Leta

Lietuvas Migrācijas departaments no nelegālajiem migrantiem saņēmis pusotra tūkstoša patvēruma pieprasījumu, no tiem izskatījis aptuveni divus simtus un visus noraidījis, piektdien žurnālistus informējusi departamenta vadītāja Evelīna Gudzinskaite.

"Līdz šodienai (..) reģistrēti aptuveni 1500 pār Baltkrievijas robežu ieradušos migrantu patvēruma pieprasījumi, pieņemti apmēram 200 lēmumi un pagaidām neviens no tiem nav bijis par labu viņiem, proti, nav pieņemts neviens lēmums piešķirt patvērumu. Tas nozīmē, ka ar visām šīm peronām tiek strādāts, viņi tiek informēti par alternatīvām, par iespējām brīvprātīgi atgriezties mājās," viņa norādījusi, piebilstot, ka aptuveni 160 lēmumu stājušies spēkā, bet daļa noraidījumu pārsūdzēti.

Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits Lietuvā pārsniedzis 4000, bet lielākā daļa no viņiem patvērumu vismaz pagaidām nav lūguši.

Kā skaidrojis Valsts robežsardzes dienesta vadītājs Rustams Ļubajevs, tas cita starpā saistīts ar saziņas grūtībām, jo prāva daļa nelegālo migrantu nerunā angļu un pat ne arābu valodā.

Viņš atgādinājis, ka tiem, kuri patvērumu nav lūguši, tiks piedāvāts atgriezties izceslmes valstī, bet atteikšanās gadījumā viņi var tikt saukti pie atbildības par nelikumīgu iekļūšanu Lietuvā. Cerams, ka tas motivēs migrantus, kuru patvēruma lūgumi tiks noraidīti, doties atpakaļ uz izcelsmes valstīm.

Gudzinskaite pastāstījusi, ka daļa noraidīto migrantu vēl nav izlēmuši, kā rīkoties.

Iekšlietu ministre Agne Bilotaite piebildusi, ka šobrīd brīvprātīgai repatriācijai piekrituši 14 migranti, bet attiecībā uz vēl 11 cilvēkiem tiek veiktas citas procedūras.

Kā ziņots, izmantojot jauno brīvprātīgās repatriācijas kārtību, ceturtdienas vakarā uz Irāku labprātīgi devies atpakaļ pirmais nelegālais imigrants, kas jūnijā Lietuvā ienācis pāri Baltkrievijas robežai. Irākietis piekritis atgriezties, izmantojot Lietuvas piedāvāto palīdzību - biļetes atceļam un 300 eiro pabalstu. Biļetes viņam nopirktas sadarbībā ar Eiropas Savienības (ES) robežsardzes aģentūru "Frontex".

Pēc Gudzinskaites teiktā, Migrācijas departaments šonedēļ saņēmis palīdzību no Eiropas patvēruma atbalsta biroja, kas deleģējis darbiniekus attālinātai patvēruma pieprasītāju intervēšanai. No nākamās nedēļas departaments plāno savu darbību veikt ne tikai Pabrades Ārvalstnieku reģistrācijas centrā, bet arī citās nelegālo migrantu izmitināšanas vietās.

"Startējam ar mobilajām komandām, kurās darbosies ne tikai Migrācijas departamenta, bet arī Valsts robežapsardzes pārstāvji, un arī Ārlietu ministrija laipni deleģējusi savus darbiniekus, kuriem ir lielāka pieredze starpkultūru saskarsmē un kontaktos ar ārvalstniekiem," viņa pastāstījusi.

Piedāvājot nelegālajiem imigrantiem brīvprātīgas atgriešanās iespēju, Lietuva grib ietaupīt līdzekļus, kas citādi būtu vajadzīgi, lai organizētu šo ārvalstnieku atpakaļnosūtīšanu piespiedu kārtā, lai aizturētos imigrantus uzturētu, ēdinātu, noteiktu viņu identitāti, izskatītu viņu lietas, nodrošinātu viņiem pavadību un finansētu administratīvā aparāta izdevumus.

Imigrants, kuram ir tiesības uz brīvprātīgas repatriācijas pabalstu, var doties atceļā tūdaļ pēc lēmuma pieņemšanas, tikmēr piespiedu atpakaļnosūtīšana var ilgt ne vienu vien mēnesI, iepriekš skaidrojusi Iekšlietu ministrija.

Pasaulē

Atklājumā, kas apšauba mūsu izpratni par Zemes seno vēsturi, pētnieki ir atraduši jaunus pierādījumus, kas liecina, ka Zemei varētu būt bijusi gredzenu sistēma, kas veidojusies pirms aptuveni 466 miljoniem gadu, neparasti intensīvas meteorītu bombardēšanas periodā, vēsta portāls phys.org.

Svarīgākais