Lietuvas pieņemtie lēmumi attiecībā uz migrantiem devuši rezultātus; situācija stabilizējusies

© EPA/Scanpix/Leta

Pagājušās nedēļas sākumā pieņemtais Lietuvas lēmums neielaist pāri Baltkrievijas robežai valstī nelegālos migrantus devis rezultātus un situācija pie Baltkrievijas robežas stabilizējusies, piektdien preses konferencē paziņojusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

Pēc viņas teiktā, pa visu šo laiku Lietuvā nav ielaisti 1340 migranti, tostarp šonedēļ - aptuveni 200, taču iespējams, ka šai skaitā ietilpst cilvēki, kuri mēģinājuši šķērsot robežu atkārtoti.

44 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ ienākt Lietuvā atļauts.

"Šī nedēļa liek domāt, ka situācija stabilizējusies, tomēr nekādā ziņā nedrīkstam zaudēt modrību - mums jābūt gataviem dažādiem scenārijiem. Bet jāteic, ka lēmums, kas tika pieņemts 2.augustā, tiešām dod rezultātus," piebildusi ministre.

Valsts robežsardzes dienesta vadītājs Rustams Ļubajevs žurnālistiem atzinis, ka Lietuvai nav precīzu datu par to, cik potenciālu nelegālo migrantu šobrīd vēl atrodas robežas Baltkrievijas pusē, bet no atklāti pieejamajiem avotiem, kā arī no rbežu šķērsojošo autovadītāju liecībām ir zināms, ka gan pie pašas robežas, gan tuvējos ciemos un pilsētiņās viņi vēl ir.

Krasi pieaugot nelegālo migrantu plūsmai pāri Baltkrievijas robežai, 2.augusta vakarā iekšlietu ministre parastīja rīkojumu, kas noteic, ka nelegālajiem migrantiem, kas mēģinās šķērsot Lietuvas robežu, tiks likts doties atpakaļ vai arī viņi tiks novirzīti uz robežkontrolpunktiem vai diplomātiskajām pārstāvniecībām.

Kā atzinusi Bilotaite, kopš šā lēmuma pieņemšanas migrantu plūsmas sākušas pieaugt kaimiņvalstīs - Latvijā un Polijā.

"Tāpēc ir ļoti svarīgi koordinēt rīcību, un šorīt man bija virtuāla saruna ar Igaunijas un Latvijas iekšlietu ministriem, mēs pārrunājām sadarbību gan politiskajā, gan tehniskajā līmenī, kopīgu amatpersonu rīcību," stāstījusi ministre, piebilstot, ka nākotnē plānota arī Polijas piedalīšanās šādās sarunās.

Nākamnedēļ situāciju pie Eiropas Savienības (ES) robežas ar Baltkrieviju paredzēts pārrnāt arī neformālā ES dalībvalstu iekšlietu ministru apspriedē.

"Mēs ceram ne tikai uz politisko atbalstu un konkrētiem soļiem, bet arī uz finansiālu palīdzību fiziskas barjeras celšanā, jo tā ir ne tikai Lietuvas, Latvijas vai Polijas darīšana, tā ir visas Eiropas Savienības lieta, jo mēs apsargājam ārējo robežu," piebildusi Bilotaite.

Pēc viņas sacītā, līdz ar migrantu plūsmu samazināšanos paveras iespēja vairāk uzmanības veltīt Lietuvā esošo migrantu nosūtīšanai atpakaļ uz izcelsmes valstīm.

Kā ziņots, nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai pēdējā laikā krasi pieauga. Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits pārsniedzis 4000. Lielākā daļa nelegālo migrantu vēlas caur Lietuvu nokļūt Rietumeiropas valstīs.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Svarīgākais