Sabojāti operatīvo dienestu auto, ievainoti policisti; Lietuvā protesta laikā aizturēti 26 cilvēki

© AP/EPA/Scanpix

Pie Lietuvas Seima ēkas Viļņā vakar protesta laikā aizturēti 26 cilvēki un ievainoti vairāki kārtības sargi, vēsta medijs "LRT".

Otrdienas vakarā un naktī uz trešdienu nemieru laikā pie Lietuvas parlamenta tika aizturēti 26 agresīvi noskaņoti cilvēki.

"Policija sāka rīkoties un izklīdināja pūli, tika aizturētas 26 personas, kuras tika nogādātas galvenajā policijas komisariātā," šorīt Lietuvas "LRT Radio" sacīja Viļņas apgabala policijas komisariāta priekšnieks Sauļus Gagas.

Gagas atzina, ka tika aizturētas personas, kuras tīšuprāt traucēja sabiedrisko kārtību un ievainoja policistus.

"Viņi visi rīkojās nelikumīgi, bojāja policijas transportlīdzekļus, radīja policistiem fiziskas sāpes, kā arī apmētāja ātrās palīdzības mašīnu ar akmeņiem," min Gagas.

Kopumā prostesta laikā tika ievainoti aptuveni 10 policisti. Tomēr policijas priekšnieks min, ka ievainoto skaits varētu būt lielāks, jo daļa kārtības sargu pēc sava darba laika vērsās pēc mediķu palīdzības.

Ap 02:00 naktī policijai izdevās izklīdināt atlikušo protestētāju pūli. Lai savaldītu nemierīgos protestantus policija izmantoja pat asaru gāzi.

Tiek lēsts, ka otrdien pie Lietuvas parlamenta ēkas pulcējās aptuveni 5000 protestantu.

Jau vēstīts, ka pie Lietuvas Seima ēkas pulcējās cilvēki, lai protestētu pret valdības plāniem noteikt stingrus ierobežojumus personām, kuras nav vakcinējušās pret Covid-19 vai testējušās. Vakarpusē vairāki simti cilvēku bloķēja visas parlamenta ēkas izejas un vārtus uz iekšējo pagalmu, kur deputāti novieto savus automobiļus.

Mītiņotāji izkliedza apvainojumus gan politiķiem, gan žurnālistiem, bet policisti skaļruņos aicināja viņus izklīst.

Protestētāji dienā pie parlamenta ēkas bija uzcēluši improvizētas karātavas ar uzrakstu "Vieta Lietuvas nodevējiem". Daļa mītiņa dalībnieku bija apvilkuši drēbes ar Dāvida zvaigznēm, kas atgādināja nacistu koncentrācijas nometņu ieslodzīto apģērbus, un skandēja "Nevakcinēto geto - nē!", pret ko jau izteikuši asus iebildumus Lietuvas ebreju pārstāvji.

Lietuvas valdība plāno no septembra vidus noteikt stingrus ierobežojumus nevakcinētajiem un netestētajiem, kas cita starpā nozīmē, ka saslimšanas gadījumā viņi var zaudēt iespēju saņemt bezmaksas ārstēšanu.

Premjere uzsvērusi, ka karantīnas ierobežojumi noteikti tieši tādēļ, lai aizsargātu cilvēku dzīvību un veselību.

Svarīgākais