Sešas ES valstis lūdz Briseli neapturēt afgāņu nelegālo imigrantu deportēšanu

© AP/Scanpix

Sešas Eiropas Savienības (ES) valstis aicinājušas Eiropas Komisiju (EK) neapturēt afgāņu nelegālo imigrantu deportēšanu, kaut arī talibi Afganistānā iekaro arvien jaunas teritorijas un nostiprina savas pozīcijas.

Ar šādu aicinājumu nākušas klajā Austrija, Beļģija, Dānija, Vācija, Grieķija un Nīderlande.

Afganistāna jūlijā aicināja Eiropas Savienību (ES) uz trim mēnešiem pārtraukt deportēt afgāņus, kuru lūgumi pēc patvēruma ir noraidīti, jo Afganistānā pēc ASV un sabiedroto paziņojuma par sava militārā kontingenta galīgo izvešanu drošības situācija ir krasi pasliktinājusies.

"Vēstulē es kopā ar Vāciju, Austriju, Nīderlandi, Dāniju un Grieķiju lūdzu Komisiju turpināt garantēt afgāņu piespiedu atgriešanu," pavēstījis Beļģijas patvēruma un migrācijas lietu ministrs Samijs Mahdi.

"Tikai tāpēc, ka kādi valsts reģioni ir bīstami, nenozīmē, ka visiem cilvēkiem no šīs valsts ir tiesības uz aizsardzību," viņš piebilda.

Nīderlandes Tieslietu ministrija arī apstiprinājusi, ka lūgusi Briseli neapturēt deportācijas, piebilstot, ka situācija Afganistānā tiek uzmanīgi vērota.

Dānijas imigrācijas ministrs Matiass Tesfaije paudis gandarījumu, kas sešām valstīm ir līdzīgs viedoklis, un uzsvēris, ka valdībai ir svarīgi, lai atraidītie patvērumu meklētāji tiek nogādāti atpakaļ savā valstī.

ES preses pārstāvis apstiprināja ziņu aģentūrai AFP, ka EK ir saņēmusi šādu vēstuli.

Talibi sagrābuši savā kontrolē sešu Afganistānas provinču galvaspilsētas. Bēgot no karadarbības, savas mājas bijuši spiesti pamest desmitiem tūkstošiem cilvēku.

Pēc Kabulas aicinājuma ES apturēt afgāņu deportēšanu Zviedrija un Somija apturēja nelegālo imigrantu atpakaļsūtīšanu uz Afganistānu.

Afgāņi 2020.gadā sastādīja 10,6% no patvēruma meklētājiem ES. Viņi bija otra lielākā patvērumu lūdzēju grupa aiz sīriešiem.