Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Francijai piespriests 10 miljonu eiro naudassods par gaisa piesārņojumu

© Reuters/Scanpix/Leta

Francijai ar Valsts padomes lēmumu ir piespriests 10 miljonu eiro naudassods par pārāk lielu gaisa piesārņojumu pilsētās, trešdien paziņoja Valsts padome.

Valsts padome konsultē Francijas valdību, bet arī funkcionē kā augstākā administratīvā tiesa un var piespriest naudassodus.

Valdība pirms gada tika aicināta uzlabot gaisa kvalitāti piecās lielpilsētās, bet pieļaujamās piesārņojuma robežas vēl arvien tiek pārsniegtas Parīzē un Lionā.

Lai gan Covid-19 pandēmijas laikā ir samazinājusies satiksme, gaisa piesārņojums ir tikai nedaudz krities Marseļā, Tulūzā un Grenoblē.

Valsts padome attaisnoja augsto naudassodu arī ar faktu, ka augstākās daļiņu piesārņojuma robežas ir bijušas spēkā jau kopš 2005.gada, bet slāpekļa dioksīda piesārņojuma robežas - kopš 2010.gada.

Valsts padome aicināja spert tālākus soļus lielākai gaisa piesārņojuma kontrolei, kas neaprobežotos ar pāreju uz videi draudzīgākiem automobiļiem un ar pakāpenisku naftas un gāzes apkures aizliegšanu.

2022.gada sākumā situācija tiks vēlreiz izvērtēta un tiks pieņemts lēmums par iespējamu jaunu naudassodu valstij.

Tagad piespriestais naudassods attiecas uz 2021.gada pirmo pusgadu. Nākamā gada sākumā līdzīga apmēra naudassods varētu tikt piespriests par otro pusgadu.

Sods tiks samaksāts vides aizsardzības asociācijām un institūcijām, kas bija vērsušās pie Valsts padomes saistībā ar gaisa piesārņojumu.