Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

PVO aicina pagaidām noteikt moratoriju Covid-19 vakcīnu papildu devām

© Zumapress/Scanpix

Pasaules Veselības organizācija (PVO) trešdien aicinājusi noteikt moratoriju Covid-19 vakcīnu papildu devām vismaz līdz septembra beigām, lai būtu iespējams nodrošināt vienlīdzīgāku vakcīnu sadali starp bagātajām un nabadzīgajām valstīm.

PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss aicināja valstis un uzņēmumus, kas kontrolē vakcīnu devu piegādi, nodrošināt, ka nabadzīgajām valstīm tiek piegādāts vairāk vakcīnu.

Tedross sacīja, ka izprot valdību vēlmi aizsargāt savus pilsoņus no koronavīrusa delta paveida.

"Taču mēs nevaram akceptēt, ka valstis, kuras jau ir izmantojušas lielāko daļu no pasaules vakcīnu krājuma, izmanto vēl vairāk, bet pasaules neaizsargātākie cilvēki paliek neaizsargāti," sacīja PVO ģenerāldirektors.

Viņš uzsvēra, ka situācija ir steidzami jāmaina un jāpanāk, ka vairums vakcīnu devu tiek piegādātas zemu ienākumu valstīm.

Saskaņā ar ziņu aģentūras AFP aplēsēm pasaulē izlietoti 4,25 miljardi Covid-19 vakcīnu devu.

Valstīs ar augstiem ienākumiem izlietota 101 deva uz 100 cilvēkiem, bet 29 valstīs ar zemākajiem ienākumiem izlietotas tikai 1,7 devas uz 100 cilvēkiem.

"Attiecīgi PVO aicina noteikt moratoriju papildu devām vismaz līdz septembra beigām, lai būtu iespējams vakcinēt vismaz 10% iedzīvotāju visās valstīs," paziņoja Tedross.

Viņš norādīja, ka G20 grupas valstīm ir būtiska loma šajos centienos, jo šīs valstis ir lielākās Covid-19 vakcīnu ražotājas, patērētājas un ziedotājas.

"Nav pārspīlēti sacīt, ka Covid-19 pandēmijas gaita ir atkarīga no G20 vadības," viņš piebilda.