Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Ukraina nodrošinās papildu aizsardzību trimdā dzīvojošajiem baltkrieviem

© Reuters/Scanpix

Pēc baltkrievu aktīvista Vitālija Šišova aizdomīgās nāves Kijevā, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien uzdevis drošības dienestiem nodrošināt papildu aizsardzību trimdā dzīvojošajiem baltkrieviem.

Šišovs, kurš pirmdien pazuda Kijevā, otrdien tika atrasts pakārts parkā netālu no savas dzīvesvietas. Policija pieļauj, ka varētu būt notikusi slepkavība, kas maskēta kā pašnāvība.

"Ikvienam baltkrievam, kurš savas politiskās nostājas dēļ var kļūt par noziedznieku mērķi, ir jāiegūst īpaša un uzticama aizsardzība," paziņoja Zelenskis.

Prezidents uzdevis Iekšlietu ministrijai un drošības dienestam izstrādāt "algoritmu iespējamo risku novērtēšanai", lai izskaustu jebkādus draudus.

Zelenska birojs atklāja, ka lēmums par aizsardzības pastiprināšanu trimdā dzīvojošajiem baltkrieviem pieņemts, jo saņemta informācija par iespējamajiem draudiem vairākiem baltkrievu aktīvistiem, kā arī sava loma bijusi Šišova traģiskajai nāvei.

Prezidenta birojs paziņoja, ka sagaida visaptverošu izmeklēšanu par apstākļiem, kas saistīti ar Šišova nāvi.

26 gadus vecais Šišovs vadīja nevalstisko organizāciju "Baltkrievu nams Ukrainā", kas sniedz palīdzību baltkrieviem, kuri aizbēguši no represijām savā valstī.

Organizācija pirmdien paziņoja, ka Šišovs no rīta devies skriet un tā arī nav atgriezies un vairs nav bijis sazvanāms.

Šišova draugi stāstīja, ka pēdējā laikā viņš ticis izsekots.

"Baltkrievu nams Ukrainā" vaino Šišova nāvē Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu.