Noraida Baltkrievijas apgalvojumus par irākieša nāvi pie Lietuvas robežas

© AFP/Scanpix

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite trešdien noraidījusi Baltkrievijas varasiestāžu paziņojumu, ka pie Lietuvas robežas gājis bojā migrants no Irākas, uzsverot, ka tā ir dezinformācija.

"Tā ir acīmredzama dezinformācija. Pret Lietuvu tiek vērsts hibrīdais uzbrukums un šādas informācijas izplatīšana ir daļa no tā," žurnālistiem sacīja ministre.

"Tās ir muļķības, brāļu Grimmu pasakas," viņa piebilda.

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks sacīja, ka tā ir provokācija.

"Mēs gaidījām provokācijas no Baltkrievijas režīma. Patiesībā, organizējot visu nelegālo maršrutu un iesaistot šajā pasākumā savus robežsargus, es domāju, ka viņi ne vienmēr var kontrolēt situāciju," sacīja Anušausks.

No vienas puses, tiek ziņots, ka Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko devis rīkojumu varasiestādēm nopratināt civilos aculieciniekus, bet citur teikts, ka līķi atraduši robežsargi, teica Anušausks.

Viņš norādīja, ka Baltkrievijas amatpersonas publisko informāciju, kuru nebūtu varējušas iegūt no irākieša.

Ziņojumu pamatā, iespējams, bija Baltkrievijas robežsargu nelikumīga rīcība, jo viņi pārkāpj arī savas valsts likumus, nesargājot Baltkrievijas robežu, sacīja Anušausks.

Baltkrievija trešdien paziņoja, ka netālu no robežas ar Lietuvu miris Irākas pilsonis, kurš vispirms šķērsojis Baltkrievijas robežu ar Lietuvu, bet pēc tam piespiests no Lietuvas atgriezties Baltkrievijā. Robežsargi mēģinājuši sniegt vīrietim pirmo palīdzību, bet viņš nomiris.

Lietuvas robežsardze apgalvoja, ka nav saņēmusi informāciju no Baltkrievijas amatpersonām par šādu incidentu.

Bilotaite brīdināja, ka varētu sekot vēl citi līdzīgi apgalvojumi.

"Mēs varam sagaidīt visa veida izdomātus stāstus, jo to mērķis ir kompromitēt mūs, mūsu robežsargus, kompromitēt Lietuvu," sacīja ministre.

Jautāta, vai Lietuvas robežsargiem jau nācies izmantot spēku pret migrantiem, Bilotaite sacīja, ka viņas rīcībā nav šādas informācijas.

Viņa sacīja, ka robežsargi izmatos spēku tikai nepieciešamības gadījumā.

Kā ziņots, Bilotaite pirmdien parakstīja rīkojumu, kas paredz, ka robežsargiem migranti, kas nelegāli šķērsojuši robežu, jāpiespiež doties atpakaļ. Šim nolūkam atļauts izmantot psiholoģisko spiedienu un fizisko spēku. Šo rīkojumu robežsargi sāka pildīt otrdien.

Nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai pēdējā laikā krasi pieaug. Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits pārsniedzis 4000. Lielākā daļa nelegālo migrantu ir Irākas pilsoņi vai par tādiem uzdodas.

Lietuvas amatpersonas uzskata, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Svarīgākais