Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Aptauja: Nevakcinētie amerikāņi Covid-19 uzliesmojumā vaino ceļotājus, medijus un Baidenu

© AFP/Scanpix/Leta

Vairums nevakcinēto amerikāņu par neseno Covid-19 uzliesmojumu ASV nevaino sevi, bet gan ceļotājus no ārzemēm, vadošos medijus un prezidentu Džo Baidenu, liecina jaunas sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Otrdien publiskotie izdevuma "Axios" un sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "Ipsos" veiktās aptaujas rezultāti rāda, ka starp nevakcinētajiem amerikāņiem 37% par Covid-19 uzliesmojumu vaino ceļotājus no ārzemēm, 27% - vadošos medijus, 23% - uz ārzemēm ceļojošos amerikāņus, 21% - prezidentu Baidenu, 10% - nevakcinētos cilvēkus.

Tikmēr starp vakcinētajiem 79% vaino nevakcinētos, 36% - eksprezidentu Donaldu Trampu, 33% - konservatīvos medijus, 30% - ceļotājus uz ASV, 25% - uz ārvalstīm ceļojošos amerikāņus.

"Tas ir tīri politiski pašā būtībā," sacīja "Ipsos U.S. Public Affairs" prezidents Klifs Jangs. "Nevakcinētajiem tas tika pastiprina jau pastāvošos viltus uzskatu sistēmu. Mēs saskaramies ar nopietnu dezinformācijas sienu, kas aizēno faktus. Vienīgais veids, kā tikt līdz viņiem, ir stingra politika, stingrs mandāts."

Kopumā 21% aptaujāto sacīja, ka nevakcinēsies.

Kā ziņots, ASV pirmdien ar gandrīz mēneša aizkavēšanos sasniedza prezidenta Džo Baidena izvirzīto mērķi panākt, lai 70% pieaugušo amerikāņu saņemtu vismaz vienu Covid-19 vakcīnas devu.

Tas notika laikā, kad jaunākais Covid-19 vilnis ir novedis līdz tādam pacientu hospitalizācijas līmenim, kāds iepriekš bija pieredzēts tikai pagājušajā vasarā.

Baidena administrācija sākotnēji bija izvirzījusi Neatkarības dienu 4.jūlijā par termiņu, līdz kuram sapotēt ar vismaz vienu Covid-19 vakcīnas devu 70% pieaugušo amerikāņu un pasludināt uzvaru pār pandēmijas ļaunāko posmu.

Vakcinācijas tempu krišanās, sevišķi politiski konservatīvajos Dienvidu un Vidējo Rietumu štatos, kā arī starp jauniešiem, cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem un rasu minoritāšu vidū, neļāva laikus sasniegt šo mērķi.

Lai gan tagad ASV ir pilnīgi vakcinēti 60,6% pieaugušo un 49,7% visu iedzīvotāju, ASV atpaliek no ziemeļu kaimiņvalsts Kanādas, kas sāka savu vakcinācijas kampaņu vēlāk, bet tagad ir pilnīgi vakcinējusi 59% iedzīvotāju.

ASV jaunāko Covid-19 vilni veicina lipīgais delta variants, kura dēļ vienas dienas jauno Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis līdz apmēram 70 000.

ASV slimnīcās tiek uzņemti vidēji vairāk nekā 6200 jaunu Covid-19 pacientu dienā, savukārt jauno nāves gadījumu skaits pārsniedz 300 dienā.

"Šie gadījumi ir koncentrēti kopienās ar zemākiem vakcinācijas tempiem," reportieriem sacīja Baltā nama Covid-19 grupas koordinators Džefs Ziencs. "Katrs trešais no visiem gadījumiem ASV pagājušonedēļ notika Floridā un Teksasā," viņš piebilda.