Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

"Mums jānoskaidro visi fakti"; olimpiskā komiteja sākusi izmeklēšanu par notikušo ar Cimanousku

© Reuters/Scanpix/Leta

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) sākusi oficiālu izmeklēšanu par notikušo ar Baltkrievijas olimpiskās izlases dalībnieci, sprinteri Kristīnu Cimanousku, kura svētdien atteicās sēsties lidmašīnā uz Baltkrieviju, apgalvojot, ka tiek ar varu spiesta atgriezties dzimtenē.

24 gadus veco vieglatlēti, kurai pirmdien būtu bijis jāstartē 200 metru distancē, treneri svētdien nolēma steidzami nogādāt atpakaļ uz Minsku, liedzot viņai iespēju piedalīties sacensībās. Lidostā sportiste atteicās sēsties lidmašīnā un vērsās pēc palīdzības pie policijas.

Polija pirmdien Cimanouskai piešķīra vīzu humānu apsvērumu dēļ, un pašreiz viņa atrodas Polijas vēstniecībā Tokijā. Gaidāms, ka jau trešdien viņa dosies uz Varšavu.

Tikmēr starptautiskā Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) noraidīja Cimanouskas lūgumu atļaut viņai olimpiskajā spēlēs tomēr startēt 200 metru distancē.

"Mums jānoskaidro visi fakti, tas var prasīt laiku," paziņoja SOK preses pārstāvis Marks Adamss.

SOK pieprasījusi Baltkrievijas Olimpiskajai komitejai līdz otrdienas beigām iesniegt ziņojumu par notikušo.

Baltkrievijas Olimpiskā komiteja skaidroja, ka Cimanouska izslēgta no olimpiskās komandas "emocionālā un psihiskā stāvokļa" dēļ, bet pati sprintere paziņoja, ka ārsti ar viņu nav runājuši.

Sportiste iepriekš videoierakstā sociālajā tīklā "Instagram" paziņoja, ka izlases vadība bez viņas ziņas pēkšņi izlēmusi, ka viņai būs jāstartē arī 4x400 metru stafetes skrējienā, kurā nepietiekama dopinga testu skaita dēļ nevarēs piedalīties divas citas baltkrievu skrējējas. Cimanouska kritizēja šo lēmumu, vaicādama, kādēļ par sporta funkcionāru pieļautajām kļūdām jāatbild citiem, un ar to izpelnīdamās kaunināšanu Baltkrievijas oficiālajos medijos par "komandas gara trūkumu".

Cimanouskas vīrs Asenijs Zdanevičs, kurš kopā ar abu bērnu aizbēdzis uz Ukrainu, intervijā britu raidorganizācijai BBC sacīja, ka Baltkrievijas amatpersonu sacītais par Cimanouskas garīgo veselību nav patiesība, un viņas psiholoģiskais stāvoklis ir normāls.

Viņš piebilda, ka abi ar sievu nekad nav bijuši iesaistīti politikā un vēlētos atgriezties Baltkrievijā, ja viņiem tur nedraudētu kriminālvajāšana.