Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

ASV gatavas uzņemt vēl tūkstošiem afgāņu

© AP/Scanpix

ASV pirmdien paziņoja, ka ir gatavas uzņemt vēl tūkstošiem afgāņu, kuru sakari ar ASV viņus pakļauj riskam no talibu puses.

ASV Valsts departaments paplašinājis uzņemamo bēgļu loku papildu tiem aptuveni 20 000 afgāņu, kuri pieteikušies patvērumam tulkiem paredzētās programmas ietvaros.

Departaments pavēstīja, ka paplašinātais loks aptver afgāņus, kuri strādājuši ar ASV bāzētām mediju organizācijām, nevalstiskajām organizācijām vai ASV finansētiem projektiem.

Departaments arī ļaus doties uz ASV vairāk afgāņu, kuri strādājuši par tulkiem vai citos palīdzības darbos ASV vadītās koalīcijas spēkiem, bet neatbilda agrākajām prasībām.

Taču pretēji tulkiem, kuri ASV tiek nogādāti ar evakuācijas reisu lidmašīnām, šīs grupas cilvēkiem pašiem būs jāpamet Afganistāna un jāuztur sevi ilgstošā procesa laikā.

Šīs grupas patvēruma lūdzēji nevarēs tieši doties uz ASV. Tiklīdz viņi būs pametuši Afganistānu, viņu lūgumu izskatīšana prasīs no gada līdz 14 mēnešiem.

Kā pavēstīja viena ASV amatpersona, lai arī Vašingtona nepalīdz šiem cilvēkiem bēgt no valsts, tā lūgusi citas valstis, ieskatot Pakistānu, paturēt savas robežas atvērtas šiem cilvēkiem.

ASV piektdien ieradās pirmā evakuācijas reisa lidmašīna ar vairāk nekā 200 afgāņiem - tulkiem un viņu ģimenēm.