Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

ES komisāre Lietuvā: Mums jāparāda, ka ES teritorijai nav brīvas piekļuves

© AFP/Scanpix

Mums jāparāda, ka Eiropas Savienības (ES) teritorijai nav brīvas piekļuves, pirmdien paziņoja ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone, kas ieradusies vizītē Lietuvā saistībā ar Baltkrievijas režīma izraisīto migrantu krīzi.

"Tā ir [Aleksandra] Lukašenko režīma provokācija. (..) Un mums jāliek skaidri saprast, ka ES teritorijai nav brīvas piekļuves. Lietuvai, Eiropas Savienībai un Šengenas valstīm ir pienākums novērst neatļautu piekļuvi. Un tāpēc ir svarīgi, lai mēs, visa Eiropas Savienība, tagad būtu kopā ar Lietuvu, lai aizsargātu mūsu kopīgo ārējo robežu ar Baltkrieviju," sacīja Jūhansone preses konferencē Viļņā.

Viņa norādīja, ka Lietuva ne tikai saskaras ar migrācijas krīzi, bet tas ir Baltkrievijas autoritārā režīma agresijas akts, kura nolūks ir provocēt.

"Mēs saskaramies ar Lukašenko režīma agresijas aktu. Tas ir iecerēts, lai provocētu. (..) Un primāri tā nav migrācijas krīze," sacīja komisāre.

Viņa uzsvēra, ka Eiropas Komisija ir gatava sniegt papildu finansiālo atbalstu Lietuvas robežas aizsardzībai.

"Mēs esam gatavi finansēt papildu pasākumus," teica Jūhansone, piebilstot, ka nosūtīs uz Lietuvu delegāciju, kas sīkāk izpētīs šo jautājumu.

Jau ziņots, ka divu dienu vizītē Lietuvā ieradusies ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone, lai izvērtētu situāciju saistībā ar nelegālajiem imigrantiem, kas ierodas no Baltkrievjas. Jūhansone tikās ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu un premjerministri Ingrīdu Šimonīti, ar Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta pārstāvjiem, kā arī ar ES robežsardzes aģentūras "Frontex" un Eiropas Patvēruma atbalsta biroja (EASO) darbiniekiem, kas strādā Lietuvā. Komisāre kopā ar Lietuvas iekšlietu ministri Agni Bilotaiti apmeklēja Lietuvas un Baltkrievijas robežu.

Kā ziņots, nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai pēdējā laikā krasi pieaug. Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits pārsniedzis 3500. Lielākā daļa nelegālo migrantu vēlas caur Lietuvu nokļūt Rietumeiropas valstīs.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.