Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Izraēlā jau sākusies revakcinācija: seniori varēs saņems trešo Covid-19 vakcīnas devu

© AFP/Scanpix/Leta

Izraēlā cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem, tiks piedāvāta trešā Covid-19 vakcīnas deva, ceturtdien televīzijā paziņojis Izraēlas premjerministrs Naftali Benets.

Trešā deva no svētdienas būs pieejama cilvēkiem virs 60 gadiem, kuri pirms vairāk nekā pieciem mēnešiem vakcinējās ar "Pfizer"/"BioNtech" vakcīnu.

Izraēla ir pirmā valsts, kas plašā mērogā piedāvās saviem pilsoņiem trešo Covid-19 vakcīnas devu.

"Realitāte pierāda, ka vakcīnas ir drošas. Realitāte arī pierāda, ka vakcīnas pasargā no smagas saslimšanas un nāves. Un, līdzīgi kā gripas vakcīna ir laiku pa laikam jāatjauno, tas pats ir šajā gadījumā," sacīja Benets.

Izraēlas Veselības ministrijas dati liecina, ka Izraēlā izmantotās "BioNTech"/"Pfizer" vakcīnas efektivitāte kopš jūnija sākuma ir krietni samazinājusies. Tai pat laikā Izraēlā strauji izplatās koronavīrusa delta variants.

Benets paziņoja, ka pirmais trešo vakcīnas devu jau piektdien saņems Izraēlas prezidents Īzaks Hercogs. Plašākai sabiedrībai tā būs pieejama no svētdienas.

Benets arī sacīja, ka uzreiz pēc uzstāšanās televīzijā piezvanīs savai mātei, lai pamudinātu viņu doties saņemt trešo poti.

Nedz ASV, nedz Eiropas Savienība (ES) nav apstiprinājušas papildu devas. Vēl nav pierādīts, vai trešā deva palīdz un, ja palīdz, kam un kad tā nepieciešama. Pirmais liela mēroga pētījums part šādu stratēģiju pašreiz sākas Norvēģijā.

Iepriekš papildu devas izmantotas vairākās valstīs, kur potēšana notika ar Covid-19 vakcīnām, kas ražotas Ķīnā un Krievijā.