Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Blinkens: Afganistāna kļūs par izstumto, ja talibi varu pārņems ar spēku

© EPA/Scanpix

Afganistāna kļūs par izstumto valsti, ja talibi ar spēku pārņems kontroli un necienīs tautas tiesības, trešdien sacīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

"Afganistāna, kas neciena savas tautas tiesības, Afganistāna, kas pastrādā zvērības pret savu tautu, kļūs par izstumto valsti," žurnālistiem Indijā sacīja Blinkens.

Ziņas par pēdējo nedēļu laikā talibu pastrādātajām zvērībām ir "dziļi, dziļi satraucošas" un "pavisam noteikti neliecina neko labu par talibu nodomiem valstī kopumā", sacīja ASV augstākais diplomāts. "Savienotās Valstis lielā mērā joprojām ir iesaistītas Afganistānā atbalstā valdībai dažādās formās, ko mēs sniedzam, arī drošības spēkiem, kā arī diplomātijā, kur mēs esam iesaistīti, lai puses mēģinātu savest kopā jēgpilnā veidā, lai miermīlīgā ceļā atrisinātu konfliktu."

"Kustība "Taliban" apgalvo, ka tā vēlas panākt starptautisko atzīšanu, ka tā vēlas starptautisko atbalstu Afganistānai. Domājams, tā vēlas, lai tās līderi varētu brīvi ceļot pa pasauli, sankcijas būtu atceltas un tā tālāk," pieļāva Blinkens.

"Valsts pārņemšana ar spēku un tautas tiesību pārkāpšana nav ceļš, kā sasniegt šos mērķus," viņš uzsvēra.

"Ir tikai viens ceļš. Un tas ir pie sarunu galda, lai konfliktus atrisinātu miermīlīgi un lai Afganistāna kļūtu par valsti, kas tiek pārvaldīta patiesi ietverošā veidā un kas pārstāv visus tās cilvēkus," rezumēja Blinkens.

Pēdējo mēnešu laikā drošības situācija Afganistānā ievērojami pasliktinājusies.

Kopš maija sākuma, kad tika uzsākts ārvalstu karaspēka izvešanas pēdējais posms, talibu nemiernieki ieņēmuši plašas teritorijas ārpus lielajām pilsētām, kā arī daudzus stratēģiski svarīgus robežpunktus.