Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas deputāts: Protestos pret nelegālajiem migrantiem piedalās arī kontrabandisti

© Reuters/Scanpix/Leta

Protestos pret nelegālo migrantu izmitināšanu Lietuvas pašvaldībās pie Baltkrievijas robežas piedalās ne tikai politiskie interešu grupējumi, bet arī cilvēki, kas saistīti ar kontrabandu, norādījis Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns.

"Šajos protestos iesaistās dažādi elementi, kas saistīti ar Lietuvas dienvidrietumos notiekošajiem procesiem, - es te domāju kontrabandas lietas. Domājams, viņi ir ieinteresēti, lai policijas klātbūtne tur būtu pēc iespējas mazāka," viņš trešdien sacījis Lietuvas sabiedriskajam radio.

Vienlaikus protestos piedalās arī noteikti politiskie spēki, un šīs akcijas tiek īpaši organizētas, piebildis deputāts, kas pārstāv konservatīvo partiju "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti".

Kā ziņots, pirmdien Šalčininku rajonā bija sarīkots protests pret plāniem ierīkot telšu pilsētiņu slēgta Sabiedrības drošības dienesta poligona teritorijā Rūdninkos, lai tur izmitinātu pusotra tūkstoša nelegālo migrantu. Vairāk nekā simts protestētāji bloķēja ceļu uz poligonu, vēlāk daļa no viņiem iebruka poligona teritorijā, aizdedzināja riepas un pretojās policistiem, kuriem pēc vairākkārtējiem aizrādījumiem nācās lietot spēku, lai viņus izklīdinātu.

Iekšlietu ministre, tēvzemiete Agne Bilotaite notikušo vērtēja kā "ļaunprātīgu provokāciju un klaju pretvalstisku darbību", bet Kaščūns norādījis, ka atturēsies lietot "pārāk skaļus apzīmējumus".

Šobrīd migrantus, kas nelikumīgi ienākuši Lietuvā pāri Baltkrievijas robežai, Šalčininku rajonā iecerēts izmitināt gan minētajā poligonā, gan bijušajās skolas kopmītnēs Dievenišķu pilsētiņā, kuras iedzīvotāji arī vairākkārt protestējuši pret šiem plāniem.

Tikmēr premjerministre Ingrīda Šimonīte izteikusies konkrētāk - intervijā portālam "15min.lt" viņa pastāstījusi, ka ar Dievenišķu iedzīvotājiem valdība mēģinājusi atrast kopīgu risinājumu, bet ceļu diskusijai ar acīmredzami politiskiem mērķiem aizšķērsojis Seima opozīcijā esošās Lietuvas poļu vēlēšanu akcijas-Kristīgo ģimeņu savienības vadītājs Valdemārs Tomaševskis, kura partijas pārstāvji vada Šalčininku rajona vietvaru.

Pēc viņas teiktā, citās Lietuvas pašvaldībās šīs diskusijas norisinās krietni konstruktīvāk.

Kā ziņots, nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai pēdējā laikā krasi pieaug. Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits sasniedzis 3027.

Lietuvas amatpersonas uzskata, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai.

Migrācijas krīzes dēļ Lietuvā ir izsludināta ārkārtējā situācija.