Nākamnedēļ Lisabonā notiks NATO galotņu tikšanās

Nākamnedēļ, 19.novembrī, sāksies NATO samits Lisabonā, kur dalībvalstu pārstāvji lems par jaunās NATO stratēģiskās koncepcijas apstiprināšanu.

Kā aģentūru LETA informē prezidenta kancelejas preses dienests, NATO samitu apmeklēs Valsts prezidents Valdis Zatlers, kuram paredzēta arī divpusējā tikšanās ar Portugāles prezidentu Anibalu Kavaco Silvu.

NATO stratēģiskā koncepcija ir viena no NATO dalībvalstu svarīgākajām diskusiju tēmām 2010.gadā, jo no tās būs atkarīga gan tālākais NATO protokols attiecībā uz iepriekš izvirzītajām prioritātēm, gan būtiskā starptautisko spēku misija Afganistānā un daudzas citas tēmas.

Uz NATO samitu, kas notiks no 19.novembra līdz 20.novembrim Lisabonā, kopā ar Zatleru divu dienu vizītē dosies arī ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (PS) un aizsardzības ministrs Artis Pabriks (SCP) un padomnieki.

Tāpat Valsts prezidents ar ministriem piedalīsies īpašā ISAF valstu un citu Afganistānas drošībā iesaistīto valstu sanāksmē, kur tiksies ar Afganistānas prezidentu Hamidu Karzai.

NATO samitā tiek plānots apstiprināt ne tikai NATO jauno stratēģisko koncepciju, kuras izstrādē pirmo reizi ir bijusi iespēja piedalīties arī Latvijai, bet arī notiks NATO-Krievijas Padome, skaidro prezidenta kanceleja.

Kā jau ziņots, NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens mudinājis aliansi kļūt par modernu spēku un, neraugoties uz taupības pasākumiem, veikt investīcijas pretraķešu aizsardzības sistēmā, lai nodrošinātos pret jaunajiem apdraudējumiem.

Zatlers gaidāmo NATO samitu un jauno stratēģisko koncepciju jau vairākkārt apspriedis ar iepriekšējās valdības ministriem - bijušo ārlietu ministru Aivi Roni un bijušo aizsardzības ministru Imantu Lieģi ("Vienotība").

Lisabonas samitā piedalīsies arī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs. Rasmusens uzskata, ka NATO un Krievijai jāuzsāk pastiprināta sadarbība Afganistānā.

Ronis uzsvēris, ka NATO ģenerālsekretārs Rasmusens ir sagatavojis labu jaunās NATO Stratēģiskās koncepcijas projektu. Latvijas interesēs ir saglabāt kolektīvās aizsardzības principa centrālo lomu un stiprināt sabiedroto konsultāciju mehānismu.

11 lapaspušu garā stratēģiskā koncepcija plašākai sabiedrībai nav pieejama, taču, visticamāk, tajā uzmanība vērsta uz 21.gadsimta apdraudējumiem, tostarp kiberuzbrukumiem, raķešu uzbrukumu draudiem no neprognozējamām valstīm, terorismam un somāļu pirātiem.

Svarīgākais