Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ASV vakcinētām personām atkal būs jāvalkā sejas maskas augsta Covid-19 riska rajonos

© Reuters/Scanpix/Leta

ASV iedzīvotājiem, kas vakcinēti pret Covid-19, būs atkal jāvalkā sejas maskas iekštelpās augsta Covid-19 riska rajonos, otrdien paziņoja Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC).

Prasība vakcinētajiem atsākt masku valkāšanu parāda ASV grūtības apturēt jaunā koronavīrusa delta varianta izplatīšanos.

ASV prezidents Džo Baidens sacīja, ka CDC paziņojums parāda to, ka ASV vajag gūt labākus panākumus vakcinācijā pret Covid-19. Viņš piebilda, ka pašlaik tiek apsvērta iespēja noteikt vakcināciju kā obligātu vairāk nekā diviem miljoniem federālo iestāžu darbinieku.

CDC direktore Rošela Valenska atsaucās uz jauniem datiem, kas parāda, ka reti Covid-19 uzliesmojumi, kas saistīti ar delta variantu, palielina vīrusa nodošanas risku.

"Zonās ar būtisku un augstu [vīrusa] nodošanu CDC iesaka pilnībā vakcinētiem cilvēkiem valkāt maskas publiskās iekštelpās," sacīja Valenska.

CDC vēl pagājušajā nedēļā aizstāvēja savu maijā pieņemto pārsteidzošo lēmumu, ka vakcinētiem cilvēkiem vairumā gadījumu nav jāvalkā maskas iekštelpās.

Baltais nams otrdien deva rīkojumu savam personālam atkal valkāt maskas, ņemot vērā jaunā koronavīrusa nodošanas līmeni Vašingtonā.

Saskaņā ar jaunākajiem CDC datiem 63% no vairāk nekā 3200 ASV apgabaliem ir būtisks vai augsts jaunā koronavīrusa nodošanas līmenis. Būtisks līmenis ir 50-100 jaunu Covid-19 gadījumu dienā uz 100 000 cilvēkiem septiņu dienu periodā, bet augsts līmenis ir vairāk nekā 100 jaunu gadījumu dienā uz 100 000 cilvēkiem septiņu dienu periodā.