Eiropas Savienība aicina ātri atjaunot politisko stabilitāti Tunisijā

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Eiropas Savienība (ES) otrdien aicināja ātri atjaunot politisko stabilitāti Tunisijā, kur prezidents svētdien atlaida premjerministru un uz 30 dienām apturēja parlamenta darbību.

"ES seko notikumu attīstībai Tunisijā ar vislielāko uzmanību," paziņojumā apliecināja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels. "Mēs aicinām atjaunot institucionālo stabilitāti, cik vien drīz iespējams, un konkrēti atjaunot parlamentāro aktivitāti, ievērot pamattiesības un atturēties no vardarbības jebkādā formā."

"Demokrātijas saglabāšana un valsts stabilitāte ir prioritātes," uzsvēra Borels, norādot uz "vērā ņemamo atbalstu", ko ES sniegusi, lai palīdzētu finanšu krīzes un Covid-19 pandēmijas apstākļos.

Tunisija, kur pirms desmit gadiem aizsākās plašu reģionu pārņēmusī Arābu pavasara kustība, ieslīgusi konstitucionālā krīzē, prezidentam Kaisam Saiedam svētdien atlaižot premjerministru Hišemu Mešiši un uz 30 dienām apturot parlamenta darbu.

Tunisijas lielākā politiskā partija "Ennahdha" prezidenta lēmumus nodēvējusi par apvērsumu.

Prezidents arī atlaidis aizsardzības un tieslietu ministrus.

Krīze saasinājusies pēc vairāku mēnešu strupceļa prezidenta, premjera un "Ennahdha" līdera Rašeda Ganuši attiecībās, kas apgrūtinājis pienācīgu reakciju uz Covid-19 krīzi, vienlaikus ar Coid-19 saistīto nāves gadījumu skaits Tunisijā proporcionāli iedzīvotāju skaitam šobrīd viens no lielākajiem pasaulē.

Svarīgākais