Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Francijā apstiprināts likums par "Covid pasēm"; jaunie priekšlikumi valstī izraisījuši protestus

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Francijas parlaments naktī uz pirmdienu apstiprinājis likumu par "Covid pasēm", kas būs nepieciešamas restorānu apmeklētājiem un iekšzemes vilcienu pasažieriem, kā arī par visu medicīnas darbinieku obligātu vakcinēšanos pret Covid-19.

Likumdevēji strādāja arī brīvdienās, la panāktu kompromisu, ko galu galā svētdienas vakarā apstiprināja Senāts, bet pēc pusnakts arī Nacionālā sapulce.

Priekšlikumi valstī izraisījuši protestus un politisku spriedzi.

Prezidents Emanuels Makrons un viņa valdība skaidro, ka jaunie pasākumi ir nepieciešami, lai aizsargātu lielākam riskam pakļautos iedzīvotājus un slimnīcas un laikā, kad atkal pieaug inficēšanās gadījumu skaits, izvairītos no jauniem lokdauniem.

Likums nosaka, ka visiem veselības aprūpes jomā strādājošajiem ir jāuzsāk vakcinēšanās līdz 15.septembrim. Pretējā gadījumā viņiem draudēs atlaišana no darba.

Lai iekļūtu restorānos, vilcienos, lidmašīnās un daudzās sabiedriskās vietās, nepieciešama "veselības pase", teikts likumā.

Sākotnēji tas attieksies uz visiem pieaugušajiem, bet no 30.septembra - uz visiem 12 gadu vecumu sasniegušiem cilvēkiem.

Lai saņemtu veselības pasi, ir jābūt apliecinājumam par pabeigtu vakcināciju, nesenu negatīvu testa rezultātu vai nesenu izveseļošanos no Covid-19.

Tiks akceptēti dokumenti gan papīra, gan digitālā formā.

Ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits Francijā pārsniedzis 111 000. Šobrīd katru dienu tiek reģistrēti aptuveni 20 000 jaunu inficēšanās gadījumu, kaut arī vēl šomēnes tie bija vien daži tūkstoši.

Atkal parādījušās bažas par slimnīcu pārslodzi.