Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijā par uzbrukumiem turku uzņēmumiem apsūdzētajam piespriež deviņarpus gadus cietumā

© Aigars Jansons/F64

Vācijas tiesa piektdien lietā par valsts dienvidaustrumos notikušajiem uzbrukumiem turku uzņēmumiem apsūdzētajam piespriedusi deviņarpus gadus cietumā.

Apsūdzētais Valdkraiburgā, Bavārijā, nodedzinājis turku veikalu, un saistībā ar šo noziegumu tiesa atzina viņu par vainīgu 26 apsūdzībās par slepkavības mēģinājumu.

Dedzināšanas laikā dzīvokļos virs veikala atradās 26 cilvēki, bet dedzināšanas rezultātā tika nodarīti četrus miljonus eiro lieli zaudējumi.

Apsūdzētais, uzgājis instrukcijas tīmeklī, savu vecāku mājas pagrabā bija pagatavojis cauruļbumbas.

27 gadus vecais vīrietis nodarījumos atzinās.

Pastrādājot pirmos noziegumus, viņš iemetis smaku bumbas turku veikalos, tad veicis uzbrukumus ar ļaunprātīgu dedzināšanu, bet vēlāk plānojis rīkot sprādzienus Turcijas konsulātā Minhenē, ar turku biedrību "Ditib" saistītās organizācijās, arī Ķelnes mošejā, kā arī plānojis nošaut imamus.

Apsūdzētā mērķis bijis sakūdīt Vācijas turkus uz vardarbību un radīt "pilsoņkaram līdzīgu situāciju", norādīja prezidējošais tiesnesis.

Apsūdzētais vairākus gadus pavadījis, skatoties teroristu organizācijas "Islāma valsts" propagandas video, un neapzināti radikalizējies.

Tā kā apsūdzētais 2020.gada maijā tika aizturēts, daudzas noziedzīgās ieceres palika neīstenotas. Tika atrastas cauruļbumbas un vairāki kilogrami sprāgstvielu, ko viņš bija noglabājis pazemes stāvvietā novietotā auto.

Minhenes tiesa nolēma, ka apsūdzētais ievietojams slēgta tipa psihiatriskajā slimnīcā, kur viņš atradās prāvas laikā.