Nožogojuma būve gar Lietuvas un Baltkrievijas robežu nevirzās uz priekšu dzeloņstiepļu trūkuma dēļ

© AP/Scanpix

Nožogojuma būve gar Lietuvas un Baltkrievijas robežu, kuru pēdējo mēnešu laikā lielā skaitā šķērso nelegālie migranti, nevirzās uz priekšu dzeloņstiepļu trūkuma dēļ un Lietuva lūgusi palīdzību vairākām ārvalstīm, ziņu aģentūrai BNS atzinis iekšlietu ministres Agnes Bilotaites vietnieks Arnolds Abromavičs.

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks piektdien sociālajā tīklā "Faceboook" rakstīja, ka jau izlietoti 4,5 kilometri militārajā inženierijā lietoto spirālveida dzeloņstiepļu un tagad tās tiek gaidītas "no citām valstīm".

Abromavičs šo informāciju apstiprinājis.

"Pašlaik meklējam dažādās valstīs, kuras varētu piedāvāt to iegādāties. Lietuvā tādu diametru neražo. Tuvākā valsts ir Polija, bet Polija jau pati pieteikusi tādu pasūtījumu savas robežas apsardzībai," viņš stāstījis.

Pēc viceministra teiktā, papildu dzeloņstiepļu krājumi tiek meklēti "divpusējās palīdzības ceļā". Par iespējām šo izstrādājumu iegādāties vai saņemt dāvinājumā tiek runāts ar vairākām valstīm, tai skaitā Dāniju un Slovēniju.

"Tas varētu būt arī dāvinājums - atkarībā no valsts. Pāris valstīm šobrīd [tādas dzeloņstieples] ir, bet Eiropas civilās drošības mehānisms šādas preces neietver, tā drīzāk ir militārā nomenklatūra, (..), specifiskiem mērķiem paredzēta prece, ar kuru nevar tā vienkārši dalīties," viņš skaidrojis.

Dzeloņstiepļu žoga būvi gar Lietuvas un un Baltkrievijas robežu nolūkā apturēt pieaugošo migrantu plūsmu pirms pāris nedēļām uzsāka Lietuvas Bruņotie spēki, bet dzeloņstieples cenšas sarūpēt Iekšlietu ministrija un Valsts robežsardzes dienests (VSAT).

Kā iepriekš izteikusies iekšlietu ministre, dzeloņstiepļu barjeru gar robežu paredzēts izbūvēt 550 kilometru garumā, bet vēlāk paralēli celt arī lielāku žogu, kas varētu izmaksāt 41 miljonu eiro.

Robežsardzes priekšnieks Rustams Ļubajevs tobrīd lēsa, ka dzeloņstiepļu nožogojums varētu tikt pabeigts dažu mēnešu laikā.

Lietuvas un Baltkrievijas robežas kopgarums ir 678,8 kilometri.

Lietuvas amatpersonas uzskata, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, kur kopš gada sākuma aizturēti jau vairāk nekā 2400 nelegālie migranti - 30 reizes vairāk nekā visa 2020.gada laikā.