Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijā īstenos miljardiem eiro vērtu atjaunošanas programmu plūdu skartajās teritorijās

© AFP/Scanpix/Leta

Vācijas kancleres Angelas Merkeles valdība trešdien pieņēma ārkārtas palīdzības paketi plūdos cietušajiem rajoniem, atzīstot, ka mājokļu, uzņēmumu un infrastruktūras atjaunošanai būs vajadzīgi miljardiem eiro.

Pēc katastrofālajiem plūdiem, kas prasījuši vismaz 174 cilvēku dzīvības Vācijā un vēl 32 Beļģijā, Vācijas labējo un kreiso "lielās koalīcijas" valdība nolēma nekavējoties piešķirt palīdzību 400 miljonu eiro apmērā.

Puse no šīs palīdzības būs federālās valdības līdzekļi, bet pārējo sniegs federālo zemju valdības, paziņoja finanšu ministrs Olafs Šolcs. "Mēs nodrošināsim, lai dzīve turpinātos," Šolcs pateica reportieriem Berlīnē.

Viņš sacīja, ka nākamajos mēnešos tiks īstenota "miljardiem [eiro] vērta atjaunošanas programma, lai aizvāktu gruvešus un atjaunotu infrastruktūru", tai skaitā autoceļus, tiltus un dzelzceļa līnijas.

Valdība paziņoja, ka lūgs palīdzību no ES "solidaritātes fonda", kas izveidots dabas katastrofu gadījumiem.

Domājams, ka plūdu nodarītie postījumi maksās apdrošinātājiem līdz pieciem miljardiem eiro, pavēstīja nozares asociācija GDV, raksturojot šo dabas katastrofu kā "vienu no postošākajām vētrām jaunāko laiku vēsturē".

Reālās izmaksas gan būs daudz augstākas, jo mazāk nekā puse vāciešu katastrofas skartajās federālajās zemēs ir apdrošināti pret stipru lietu un plūdiem, atzina GDV.