Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

UNESCO svītro Liverpūli no pasaules mantojuma saraksta

© AP/Scanpix

ANO izglītības, kultūras un zinātnes organizācija UNESCO svītrojusi Liverpūli no pasaules mantojuma saraksta, atzīstot, ka jaunceltnes, tostarp futbola stadions, mazina Viktorijas laikmeta doku pievilcību.

Liverpūles krastmala, tostarp vairākas ēkas un doki, tika iekļauta pasaules mantojuma sarakstā 2004.gadā, taču tagad pilsēta kļuvusi par trešo ģeogrāfisko vietu, kas svītrota no šī saraksta.

Pēc Pasaules mantojuma komitejas balsojuma Liverpūles mērs Džoanna Andersone paziņojusi, ka UNESCO lēmums esot neizprotams, un paudusi cerību, ka būs iespējams to apstrīdēt.

"Esmu ārkārtīgi vīlusies un satraukta par lēmumu atņemt Liverpūlei pasaules mantojuma statusu, kas pieņemts desmit gadus pēc tam, kad UNESCO [pārstāvji] pēdējo reizi apmeklējuši pilsētu, lai to aplūkotu savām acīm," norādījusi Andersone. "Mēs sadarbosimies ar valdību, lai noskaidrotu, vai varam [šo lēmumu] pārsūdzēt."

Pasaules mantojuma statusu līdz šim 2007.gadā zaudējis vienīgi kāds rezervāts Omānā, kas malumedniecības rezultātā vairs nebija atzīstams par retu sugu izplatības areālu, un 2009.gadā - Drēzdenes Elbas ieleja pēc tam, kad pār upi tika uzbūvēts četru joslu autostrādes tilts.

Šis status dod vēsturiskajām vietām piekļuvi ANO līdzekļiem, kas domāti pasaules mantojuma saglabāšanai, kā arī padara sarakstā iekļautās vietas par pievilcīgākiem tūrisma objektiem.