Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

EK draud Polijai ar sodanaudu, ja netiks pildīts ES Tiesas spriedums

© EPA/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) otrdien draudēja Polijai, ka pieprasīs Varšavai noteikt sodanaudu, ja Polijas varasiestādes nepakļausies Eiropas Savienības (ES) Tiesas spriedumam tieslietu sistēmas reformas lietā.

"Polijai ir mūs jāinformē par pasākumiem, kas šajā sakarībā paredzēti, līdz 16.augustam, kā to ir pieprasījusi tiesa. Ja tas nenotiks, komisija ES Tiesu aicinās Polijai noteikt sodanaudas maksājumu," brīdināja EK viceprezidente Vera Jourova.

Varšavas un Briseles starpā jau vairākus gadus pastāv domstarpības Polijas valdības īstenotās tieslietu sistēmas reformas dēļ.

Polijas likums par tieslietu sistēmas reformu, kas stājās spēkā pērn februārī, liedz tiesnešiem iesniegt jautājumus ES Tiesai.

Ar likumu izveidota Disciplinārlietu palāta, kas pārrauga Polijas tiesnešus, un tās pilnvarās ir atcelt tiesnešu imunitāti pret kriminālvajāšanu, kā arī tiesības samazināt algas.

ES tiesa pagājušajā nedēļā lika Polijai apturēt visas Disciplinārlietu palātas aktivitātes un norādīja, ka tieslietu sistēmas reformas centrālā daļa neatbilst ES tiesību aktiem.

Polijas Konstitucionālā tiesa trešdien nosprieda, ka ES Tiesas pagaidu rīkojumi attiecībā uz nacionālo tieslietu sistēmu un konstitūciju nav saistoši.

Luksemburgā bāzētā ES Tiesa ceturtdien paziņojumā norādīja, ka "Polijas tiesnešu disciplinārais režīms neatbilst ES tiesību aktiem".

EK sūdzējusies tiesā, ka Polija novirzījusies no likuma varas stūrakmeņiem, kas veido ES līguma pamatu.

"ES Tiesa atbalstīja visas sūdzības, ko iesniegusi komisija, un konstatēja, ka Polija nav izpildījusi savas saistības, kas izriet no ES tiesību aktiem," ceturtdien paziņoja ES Tiesa.

Polijas sistēma "var apdraudēt attiecīgo tiesu neatkarību".

ES Tiesa uzdeva Polijas varasiestādēm "spert soļus, lai labotu šo situāciju".

Polijas valdība skaidro, ka Briseles peltā tieslietu reforma ir nepieciešama, lai vērstos pret korupciju tiesu sistēmā, kas joprojām nav atbrīvojusies no komunistiskā režīma mantojuma.

Valdība arī uzsver, ka 2017. gadā izveidotā Disciplinārlietu palāta, kurai ir tiesības sodīt tiesnešus, ir vajadzīga, lai reformētu neefektīvo tiesu sistēmu, kurā bieži sastopama korupcija. Savukārt daudzi tiesneši un advokāti iebilst, ka Disciplinārlietu palāta tiek izmantota, lai izdarītu spiedienu uz tiesnešiem, cenšoties panākt, lai viņi pieņemtu amatpersonām izdevīgus lēmumus.