Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

ASV piemēro sankcijas 34 uzņēmumiem un personām par darījumiem ar Ķīnu, Krieviju un Irānu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/LETA

ASV piektdien paziņojušas par sankciju piemērošanu 34 uzņēmumiem un fiziskajām personām par saistību ar Ķīnas armiju un politiku pret uiguriem un par iesaistīšanos eksportā uz Krieviju un Irānu.

Šīm juridiskajām un fiziskajām personām sankcijas piemērotas par "iesaistīšanos vai risku iesaistīties darbībās, kas ir pretrunā ar ASV ārpolitiku un nacionālās drošības interesēm", teikts Tirdzniecības ministrijas paziņojumā.

14 juridiskās personas ir bāzētas Ķīnā un saistītas ar Ķīnas politiku pret uiguriemun citām etniskajām minoritātēm Siņdzjanas reģionā, kur Pekina "turpina pastrādāt genocīdu un noziegumus pret cilvēci", paziņoja ministrija.

Vēl piecas juridiskās personas saistītas ar Ķīnas armijas modernizācijas centieniem, bet astoņas juridiskās personas iekļuvušas "melnajā sarakstā" par ASV tehnoloģiju eksportu uz Irānu. Sankcijas noteiktas trim Krievijas kompānijām un trim ar tām saistītām fiziskajām personām par ASV ražojuma elektronisko detaļu iepirkšanu, visticamāk, Krievijas militāro programmu realizācijai.

"Mēs turpināsim agresīvi izmantot eksporta kontroli, lai sauktu pie atbildības valdības, uzņēmumus un personas, kas atbildīgas par mēģinājumiem piekļūt ASV oriģinālajiem produktiem, lai īstenotu graujošas darbības tādās valstīs kā Ķīna, Irāna un Krievija," sacīja ASV tirdzniecības ministre Džīna Raimondo.