ANO pārstāvis: Tiek darīts viss iespējamais latviešu ķīlnieku atbrīvošanai

ANO dara visu nepieciešamo, lai koordinētu Latvijas un Sudānas dialogu un nodrošinātu drīzu latviešu ķīlnieku atbrīvošanu, aģentūru LETA informēja ANO pārstāvis Latvijā Miks Lorencens.

Lorencens minēja, ka nav pieejama informācija par nolaupītāju identitāti, kā arī par nolaupīto Latvijas pilsoņu pašreizējo stāvokli un precīzu atrašanās vietu.

ANO pārstāvis neizpauda plašāku informāciju par ANO un Latvijas turpmāko rīcību ķīlnieku atbrīvošanai.

Ārlietu ministrijas (ĀM) preses centrs aģentūru LETA informēja, ka Lorencena vadītajai delegācijai bija tikšanās ar Krīzes centru, kuru vada ĀM valsts sekretārs Andris Teikmanis, kā arī ar ĀM, Drošības policijas un citu Latvijas kompetento dienestu pārstāvjiem.

ĀM atbildīgās amatpersonas uztur regulārus kontaktus ar nolaupīto ģimenes locekļiem un regulāri viņus informē par attīstību krīzes atrisināšanai. Ar nolaupīto piederīgajiem plāno tikties arī ANO delegācijas pārstāvji.

Visticamāk, ka nolaupītajiem Latvijas helikoptera pilotiem Sudānā nekas nedraud, Latvijas Televīzijas ziņu raidījumam "Panorāma" sacīja ANO militārais novērotājs Sudānā Viktors Šeligins. "Domāju, ka viņi tiek turēti normālos apstākļos, dzīvojamajās būdās un tiek ēdināti," sacīja Šeligins.

Viņš uzskata, ka ilgākais laiks, ko Latvijas pilsoņi varētu pavadīt gūstā, ir trīs mēneši. "Esmu pārliecināts, ka drīzumā ķīlniekus atradīs, vai arī viņu nolaupītāji atklās savus nodomus. Noslēpt kādā Sudānas ciemā trīs baltos ir ļoti grūti, acīmredzot nolaupītāji kaut ko nogaida un vēlās šos ķīlniekus izmantot kā trumpi kādu prasību panākšanai. Patlaban šī nolaupītāju grupa demonstrē savu spēku," skaidroja Šeligins.

ANO militārais novērotājs piebilda, ka Sudānā visus, kas saistīti ar bijušo PSRS, uztver kā krievus. "Tas nolaupītajiem Latvijas pilsoņiem nāk par labu, jo PSRS savulaik bija Sudānas sabiedrotā un šajā valstī labi izturas pret bijušās PSRS iedzīvotājiem. Tas nospēlēs pozitīvu lomu," ir pārliecināts Šeligins.

Kā ziņots, Sudānā nolaupīto Latvijas pilsoņu atbrīvošanas vadība tiks uzticēta ANO Pasaules Pārtikas programmas dienestam un Latvija nepiedāvās izpirkuma maksu.

Par to žurnālistus informēja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis.

Tiek uzsvērts, ka ANO Pasaules Pārtikas programmas dienestam ir liela pieredze šādu krīžu risināšanā un Latvija pilnībā paļausies uz tās ieteikumiem, viens no kuriem ir arī nepiedāvāt izpirkuma maksu. Izpirkuma maksas nepiedāvāšanu rosina arī Sudānas valdība.

Latvijai nav savas diplomātiskās pārstāvniecības Sudānā, kas būtiski apgrūtinātu šīs ķīlnieku krīzes risināšanu pašu spēkiem.

Valdība arī nolēmusi, ka uz Sudānu tiks sūtīts viens Ārlietu ministrijas un viens Drošības policijas pārstāvis, kuriem klātienē būs jāapzina situācija un jākoordinē tālākās darbības.

Kā ziņots, Sudānas nemierīgajā Dārfūras reģionā 4.novembrī nolaupīti trīs Latvijas aviokompānijas "GM Helicopters" darbinieki, kas strādāja ANO pārtikas programmā.

Vietējās amatpersonas jau sniegušas pretrunīgu informāciju par nolaupīto vīriešu valstspiederību, savukārt Krievijas amatpersonas pavēstījušas, ka nolaupītie ir krievvalodīgie, taču nav Krievijas pilsoņi.

Svarīgākais