Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukraina nodēvē par bīstamu Vācijas un Francijas iniciatīvu atsākt ES un Krievijas samitus

© AP/Scanpix/Leta

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba ceturtdien nodēvēja par bīstamu Vācijas un Francijas iniciatīvu atsākt Eiropas Savienības (ES) un Krievijas samitus.

"Iniciatīvas atsākt ES samitus ar Krieviju, kad nav nekāda progresa no Krievijas puses, būs bīstama novirzīšanās no ES sankciju politikas," sacīja Kuleba Briselē pēc tikšanās ar ES ārējās un drošības politikas augsto pārstāvi Žuzepu Borelu.

"Lēmums iesaldēt ES un Krievijas samitus tika pieņemts 2014.gadā uz Krievijas agresijas pret Ukrainu fona. Diemžēl Krievija nav demonstrējusi nekādu gribu mainīt šo politiku - ne attiecībā pret Ukrainu, ne attiecībā pret ES, un mēs uzskatām, ka samitu atsākšana būtu nepamatota," uzsvēra Kuleba.

Berlīne un Parīze trešdien, dienu pirms ceturtdien un piektdien Briselē notiekošās ES valstu un valdību vadītāju sanāksmes, ierosināja sarīkot ES līderu samitu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Tomēr šāds priekšlikums nav guvis atbalstu daudzās bloka valstīs, īpaši Austrumeiropā.

Vācija un Francija norāda, ka ES jābūt stingrai un vienotai nostājai pret Maskavu, taču ar Krieviju nepieciešams dialogs tādos jautājumos kā klimata pārmaiņas, veselība, Irānas kodolvienošanās, kā arī konflikti Sīrijā un Lībijā.

Vācijas kanclere Angele Merkele, ceturtdien uzrunājot parlamentu, sacīja, ka "manuprāt, mums kā Eiropas Savienībai jātiecas pēc tiešiem kontaktiem ar Krieviju un Krievijas prezidentu".

"Nepietiek ar to, ka Amerikas prezidents runā ar Krievijas prezidentu," uzsvēra Merkele, atsaucoties uz 14.jūnijā Ženēvā notikušo ASV prezidenta Džo Baidena un Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanos.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs ceturtdien pozitīvi novērtēja Vācijas un Francijas iniciatīvu sarīkot ES un Krievijas samitu.

"Iniciatīvu vērtējam pozitīvi. Prezidents Putins atbalsta dialoga mehānisma un kontaktu starp Brseli un Maskavu atjaunošanu," žurnālistiem Maskavā teica Peskovs.