Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas Savienība noteikusi ekonomiskās sankcijas Baltkrievijai

© Reuters/Scanpix/Leta

Eiropas Savienības (ES) Padome ceturtdien noteica ekonomiskās sankcijas Baltkrievijai, reaģējot uz Aleksandra Lukašenko režīma īstenotajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, vardarbīgajām represijām pret pilsonisko sabiedrību, demokrātisko opozīciju un žurnālistiem, kā arī aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu, teikts ES Padomes paziņojumā.

Tajā norādīts, ka starp jaunajām sankcijām ir aizliegums tieši vai netieši piegādāt Baltkrievijai aprīkojumu, tehnoloģiju vai programmatūru, kas pirmām kārtām domāta saziņas internetā un pa telekomunikācijām izsekošanai, kā arī dubultās militārās un civilās pielietojamības preces un tehnoloģijas.

Sankcijas arī paredz ierobežot Baltkrievijas naftas produktu un kālija sāls tirdzniecību, kā arī tabakas izstrādājumu ražošanas aprīkojuma pārdošanu Baltkrievijai.

Tiek ierobežota Baltkrievijas piekļuve ES kapitāla tirgiem, kā arī aizliegts sniegt apdrošināšanas pakalpojumus Baltkrievijas valdībai un valsts iestādēm.

Eiropas Investīciju banka pārtrauks visus maksājumus Baltkrievijas valsts sektora projektiem, kādus paredz pašlaik spēkā esošās vienošanās.

Jau ziņots, ka par šīm sankcijām pirmdien vienojās ES valstu ārlietu ministri.