Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Baltais nams atzīst, ka neizdosies līdz 4.jūlijam vakcinēt 70% pieaugušo

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/LETA

Baltais nams otrdien apstiprināja mediju ziņas, ka ASV administrācijai neizdosies izpildīt prezidenta Džo Baidena nosprausto mērķi - līdz Neatkarības dienai 4.jūlijā vakcinēt pret Covid-19 70% pieaugušo ASV iedzīvotāju ar vismaz vienu vakcīnas devu.

"Mēs neuzskatām, ka kaut kas notiek ne tā, ka vajadzētu. Mēs izvirzījām drosmīgu, ambiciozu mērķi (..) un ir gaidāms, ka mēs to sasniegsim tikai pāris nedēļas pēc 4.jūlija," preses konferencē sacīja Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki.

Ir izrādījies, ka vakcinēt jauniešus vecumā no 18 līdz 26 gadiem "ir ievērojami grūtāk, nekā vairāk pieaugušos", tāpēc ASV administrācija "divkāršos pūles", lai padarītu vakcīnas pieejamākas šīm vecuma grupām, teica Psaki.

Baltā nama preses sekretāre atzīmēja, ka jau ir sasniegts mērķis sapotēt ar vienu devu 70% no amerikāņiem vismaz 30 gadu vecumā.

"Mūsu mērķis: līdz 4.jūlijam vakcinēt 70% amerikāņu ar vismaz vienu vakcīnas devu, bet 160 miljoni amerikāņu izies pilnu vakcinācijas kursu," maijā paziņoja Baidens.

Baltā nama koordinators reaģēšanā uz jauno koronavīrusu Džefs Ziencs paziņoja žurnālistiem, ka būs vajadzīgas "dažas papildu nedēļas", lai sasniegtu Baidena nosprausto mērķi.

"Valstij stāv priekšā liels darbs, sevišķi ar jauniešiem vecumā no 18 līdz 26 gadiem. Realitāte ir tāda, ka arvien vairāk amerikāņu jauniešu uzskata, ka Covid-19 viņus neietekmē, un viņi aizvien mazāk tiecas potēties," sacīja Ziencs.

Viņš atzina, ka ASV neizdosies arī līdz 4.jūlijam pilnīgi sapotēt 160 miljonus amerikāņu, bet šo uzdevumu plānots izpildīt "ne vēlāk par jūlija vidu".

Saskaņā ar Džonsa Hopkinsa universitātes datiem ASV līdz otrdienas vakaram reģistrēti 33 564 175 inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, no kuriem 602 447 bijuši ar letālu iznākumu.