Neidentificētā raķete ASV debesīs - optiska ilūzija

ASV iedzīvotājos satraukumu radījis CBS News demonstrēts videomateriāls, kurā debesīs netālu no Losandželosas redzama dūmu vai iztvaikojumu aste, kas pēc izskata atgādina izšautas raķetes trajektoriju.

Pentagons paziņojis, ka tam nekas nav zināms par šajā reģionā izšautām raķetēm, un speciālisti sliecas domāt, ka aculiecinieki un televīzijas skatītāji kļuvuši par optiskas ilūzijas upuriem.

Losandželosas televīzijas kompānijas KCBS operators, kurš atradies helikopterā, neparastos kadrus uzņēmis otrdien pulksten piecos pēcpusdienā netālu no Losandželosas. Nofilmētajā materiālā redzama dūmu vai izgarojumu aste, kādu debesīs varētu atstāt izšauta raķete - CBS un tās ekspertu aplēses liecina, ka šādā gadījumā raķetes starta vietai būtu bijis jāatrodas Klusajā okeānā, aptuveni 55 kilometrus no Kalifornijas piekrastes, ziņo AP.

Taču jau neilgu laiku pēc sižeta demonstrēšanas Pentagona pārstāvis, pulkvedis Deivs Lepans paziņoja, ka nedz aizsardzības ministrijai, nedz gaisa kara spēkiem, nedz jūras kara spēkiem, nedz pretgaisa aizsardzības sistēmas NORAD pavēlniecībai par raķetes izmēģinājumu nekas neesot zināms. "Mums nav nekāda izskaidrojama notikušajam," sacījis D. Lepens, piebilstot, ka arī civilie dienesti, kas kontrolē ASV gaisa telpu, nevar sniegt nekādus komentārus. Atzīstot, ka, iespējams, kādu objektu izšāvuši privātu kompāniju pārstāvji, D. Lepens uzsvēris, ka amerikāņiem neesot nekāda pamata bažīties par draudiem valstij.

Kompānijas Global Security eksperts Džons Paiks sarunā ar AP izteicis pārliecību, ka šajā gadījumā runa ir tikai par redzes mānu - optisku ilūziju. "Visticamāk, videomateriālā mēs redzam lidmašīnu, kas tuvojas videokamerai, bet lainera atstāto dūmu asti izgaismo rietošās saules stari," viņš uzsvēris. Eksperts kā maz ticamu vērtējis varbūtību, ka Pentagons veicis kādus slepenus izmēģinājumus, kuros nevēlas atzīties - ja tas būtu nepieciešams, šādi izmēģinājumi tiktu sarīkoti nomaļākos poligonos, nevis pie blīvi apdzīvotās Kalifornijas krastiem, norādījis eksperts. Viņš arī uzsvēris, ka, spriežot pēc videomateriāla, objekts militārajām raķetē neraksturīgā veidā mainījis kursu. "Diemžēl televīzijas kompānija materiālu ir montējusi, tādēļ šī kursa maiņa ir saskatāma tikai dažas sekundes," viņš piebildis.

ASV Federālā aviācijas administrācija paziņojusi, ka pārbaudījusi radaru ierakstus un tie liecinot, ka nekādi aizdomīgi objekti šajā laikā Kalifornijas piekrastē nav novēroti. Dž. Paiks ierosinājis izpētīt vai laikā, kad uzņemts videoieraksts, Kalifornijas piekrastei šajā reģionā tuvojusies kāda lidmašīna - ja tā ir noticis, viņa hipotēze būs uzskatāma par pietiekami pārliecinošu, ziņo AP.