Lietuvā brīvdienās aizturēti 32 nelegālie imigranti no Irākas, Irānas un Sīrijas

© AP/Scanpix/Leta

Gar Lietuvas robežu ar Baltkrieviju nedēļas nogalē aizturēti 32 nelegālie migranti, pirmdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta vadītājs Rustams Ļubajevs.

12 no migrantiem Ignalinas rajona pašvaldībā tika aizturēti sestdien, desmit tika aizturēti svētdien un vēl desmit pirmdienas rītā, paziņoja Ļubajevs.

"Viņi apgalvo, ka ir Irākas pilsoņi, bet ir arī Sīrijas, Irānas un citu valstu pilsoņi. Bet vairums no viņiem ir Irākas pilsoņi. Vismaz tā viņi apgalvo," intervijā radio sacīja Ļubajevs.

Viņš norādīja, ka jaunākā tendence migrantiem ir ierasties nelielās grupā pa desmit līdz 15 cilvēkiem.

Šogad Lietuvā notverti gandrīz 450 migranti, kas centās nelegāli iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas. 2020.gadā tika notverts 81 migrants, 2019.gadā 46 migranti un 2018.gadā 104.

Lietuva ir pastiprinājusi kontroli uz robežas ar Baltkrieviju, lai samazinātu nelegālo migrantu plūsmu, kas pēdējā laikā pieņēmusies spēkā. Papildu dažādiem organizatoriskajiem pasākumiem robežsargi no citām vienībām ir pārvietoti uz robežu ar Baltkrieviju un tur izvietoti papildu tehniskie resursi.

Saasinoties spriedzei ap Baltkrieviju, šīs valsts autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko nesen izteicās, ka Baltkrievija līdz šim bremzējusi narkotiku un migrantu plūsmu pāri Lietuvas robežai, bet turpmāk lietuviešiem nākšoties "pašiem ķerstīt migrantus".

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite šomēnes Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas sēdē izteica pieņēmumu, ka nelegālo migrantu plūsmas pieaugums no Baltkrievijas puses varētu būt saistīts ar tīšu kaimiņvalsts amatpersonu darbību.

Svarīgākais