Eiropas Komisija aicina vērsties pret jaunām narkotikām un tirdzniecības ceļiem

ES pēdējo 18 mēnešu laikā ir guvusi panākumus, vēršoties pret narkotiku lietošanu un tirdzniecību. Ievērojams progress ir panākts, bloķējot kokaīna un heroīna importu. Tomēr vairāk ir jāstrādā, lai samazinātu kokaīna izraisīto nāves gadījumu skaitu, jaunu narkotiku parādīšanos un vērstos pret pārrobežu tirdzniecības ceļiem.

Tie ir galvenie secinājumi šodien publicētajā Eiropas Komisijas pirmajā pārskatā par ES narkomānijas apkarošanas plānu 2009.-2012. gadam. Katru gadu ES no narkotiku pārdozēšanas mirst 6 500 līdz 7 000 cilvēku. Ir aplēsts, ka aptuveni 25 līdz 30 miljoni eiropiešu pēdējā gada laikā ir lietojuši kādu no nelikumīgajām narkotikām, 4 miljoni no tiem ir lietojuši kokaīnu. 1000 cilvēku ir miruši no kokaīna lietošanas sekām.

"Narkomānija un ar to saistītā noziedzība ietekmē miljoniem eiropiešu dzīves. Kaut arī gūti zināmi rosinoši panākumi, mums jāpieliek lielākas pūles, lai mazinātu narkotiku radīto kaitējumu un ātri reaģētu uz jaunām vielām, kas ienāk tirgū," teica Komisijas priekšsēdētāja vietniece, tiesiskuma komisāre Viviāna Redinga. "Es aicinu ES valstu valdības turpināt narkomānijas profilaksi un terapiju arī ekonomiskās krīzes apstākļos, kas varētu pasliktināt narkomānijas problēmu Eiropas Savienībā".

Kā norādīts pārskatā par sasniegumiem var uzskatīt, gan ES dalībvalstu sadarbībā panākto HIV gadījumu skaita samazināšanos narkotiku lietotāju vidū, narkotiku tirdzniecības apkarošanā, kurā uzsāktas divas jaunas programmas apmaiņai ar izlūkdatiem, izstrādātas metodes narkotiku apkarošanai Rietumāfrikā un pieņemts Eiropas Pakts cīņai pret narkotisko vielu nelikumīgu starptautisku tirdzniecību, tā likvidējot kokaīna un heroīna tirdzniecības ceļus.

Tāpat ieviešot stratēģiskāku pieeju pētniecībai, lai izstrādātu politiskos risinājumus, kā samazināt narkotiku lietošanas nelabvēlīgās medicīniskās un sociālās sekas.

Nav noliedzams, ka eksistē arī vairākas problēmas, pie kuru risinājumiem vēl ir jāstrādā. Tirgū strauji ienāk jaunas narkotikas, ko pārdod kā likumīgu alternatīvu nelikumīgajām narkotikām ("legal highs"), piemēram, mefedrons, kas ir līdzīgs ecstasy un ko Komisija nesen ierosināja aizliegt visā ES, tāpat pieaug likumīgo un nelikumīgo narkotiku kombinēta lietošana. Tas izsauc arī kokaīna pārdozēšanas izraisīto nāves gadījumu skaits, katru gadu ir ap 1000 nāves gadījumu, liecina Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra aprēķini.

Tāpat strauji mainās narkotiku tirdzniecības maršruti, jo organizētās noziedzības grupējumi mēģina apiet ES dalībvalstu izveidotos šķēršļus.Lai mazinātu pieprasījumu pēc narkotikām trešās pasaules valstīs, būtu vairāk jāpievēršas politiskiem risinājumiem.

Ekonomiskās grūtības varētu sekmēt narkotiku lietošanas pieaugumu mazāk aizsargāto iedzīvotāju vidū. Komisija aicina dalībvalstis saglabāt finansējumu narkomānijas terapijai.

Šodienas pārskats ir pirmais solis, lai novērtētu ES Narkomānijas apkarošanas rīcības plāna vispārējo efektivitāti un spriestu, vai šo pasākumu rezultātā mazinās ar narkotikām saistītās problēmas. Nākamgad Komisija izvērtēs ES Narkomānijas apkarošanas stratēģiju 2005.-2012. gadam, kas aptver daudzas jomas, un abus ar to saistītos narkomānijas apkarošanas plānus.

Svarīgākais