Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ungārija aizliedz veicināt homoseksualitāti nepilngadīgo personu vidū

© AFP/Scanpix

Ungārijas parlaments otrdien pieņēmis likumprojektu, kas aizliegs veicināt homoseksualitāti nepilngadīgo personu vidū.

Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna vadītās partijas "Fidesz" kontrolētajā parlamentā par likumprojektu nobalsoja 157 deputāti. Pret balsoja viens.

Pirmdienas vakarā vairāk nekā 5000 cilvēku pie parlamenta protestēja pret šo likumprojektu, kas ir viens no pasākumiem, kuri īstenoti ar mērķi aizsargāt bērnus un novērst pedofiliju.

Taču kritiķi uzskata, ka šis likumprojekts pamatīgi ierobežos vārda brīvību un bērnu tiesības.

Likumprojekts aizliegs lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu (LGBTI) grupu izglītības programmas un publicitāti. LGBTI grupas salīdzinājušas šo likumprojektu ar likumu, kas ir spēkā Krievijā.

"Lai nodrošinātu (..) bērnu tiesību aizsardzību, pornogrāfija un saturs, kurā attēlota seksualitāte (..) vai kas veicina novirzīšanos no dzimuma identitātes, dzimuma maiņu un homoseksualitāti, nebūs pieejams personām, kas jaunākas par 18 gadiem," teikts likumprojektā.

Tajā arī teikts, ka seksuālās izglītības stundas nedrīkst izmantot, lai reklamētu dzimumu segregāciju, dzimuma maiņu vai homoseksualitāti.

Tādu uzņēmumu kā "Coca-Cola", kas 2019.gadā Ungārijā īstenoja kampaņu geju pieņemšanai, reklāmas tiks aizliegtas, kā arī tiks aizliegtas grāmatas par homoseksualitāti.

Telekanāls "RTL Klub Hungary" ziņo, ka saskaņā ar jauno likumu tādas populāras filmas kā "Bridget Jones's Diary", "Harry Potter" un "Billy Elliot" drīkstēs rādīt tikai vēlu vakaros ar atzīmi, ka tās piemērotas skatītājiem, kas vecāki par 18 gadiem.