Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

NATO aicina izstrādāt stingrāku politiku pret Ķīnu; Ķīna apsūdz G7 "politiskās manipulācijās"

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

NATO valstu līderiem ir jāizstrādā stingrāka kopējā politika pret Ķīnu, pirms alianses samita paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Intervijā Kanādas sabiedriskajai raidorganizācijai CBC Stoltenbergs uzsvēra, ka Ķīnai ir otrs lielākais aizsardzības budžets pasaulē, lielākā karaflote un tā veic ievērojamus ieguldījumus jaunos militāros materiālos, kas "ietekmē mūsu drošību".

"Ķīna nepiekrīt mūsu vērtībām. Mēs to redzam, kā viņi apspiež demokrātiskos protestus Honkongā, kā viņi apspiež tādas minoritātes kā uigurus un kā tā izmanto mūsdienu tehnoloģijas savu iedzīvotāju novērošanai," sacīja Stoltenbergs.

"Tāpēc visa tā dēļ NATO ir svarīgi izstrādāt politiku, stiprināt mūsu politiku attiecībā uz Ķīnu," norādīja Stoltenbergs.

Vienlaikus viņš atzina, ka citām valstīm ir svarīgi sadarboties ar Ķīnu kopīgu problēmu risināšanai, tādu kā klimata pārmaiņas un ieroču kontrole.

Ķīna pirmdien apsūdzēja G7 "politiskās manipulācijās" pēc grupas līderu svētdien paustā nosodījuma Pekinai par cilvēktiesību pārkāpumiem Siņdzjanā un Honkongā.

Ķīnas vēstniecība Lielbritānijā pirmdien asi reaģēja uz G7 samitā pieņemto paziņojumu un apsūdzēja grupu par "iejaukšanos".

"G7 izmanto ar Siņdzjanu saistītos jautājumus, lai iesaistītos politiskās manipulācijās un iejauktos Ķīnas iekšējās lietās, pret ko mēs stingri iebilstam," teikts vēstniecības paziņojumā.

Vēstniecība apsūdzēja G7 "melos, baumās un nepamatotās apsūdzībās".

Cilvēktiesību aizsardzības grupas saka, ka Ķīnas nometnēs Siņdzjanā ieslodzījusi aptuveni miljonu uiguru un citu minoritāšu.

"Mēs atbalstīsim mūsu vērtības, tostarp aicinot Ķīnu ievērot cilvēktiesības un pamatbrīvības, īpaši attiecībā uz Siņdzjanu, kā arī tās tiesības, brīvības un augsto autonomijas pakāpi, kas Honkongai" garantēta ar 1997.gada līgumu par šīs teritorijas nodošanu no Lielbritānijas Ķīnas valdījumā, teikts komunikē, ar kuru noslēdzās trīs dienas ilgais G7 samits, kas notika Kārdisbejā Anglijas dienvidos.

G7 līderi arī aicinājuši Ķīnu sadarboties ar Pasaules veselības organizāciju (PVO), nodrošinot "caurskatāmu" otrās fāzes izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā sākās globālā Covid-19 pandēmija.

"Mēs (..) aicinām saskaņā ar ekspertu ziņojuma ieteikumiem PVO Ķīnā organizēt savlaicīgu, caurskatāmu, ekspertu vadītu un zinātnē balstītu otrās fāzes pētījumu par Covid-19 izcelsmi," teikts samita gala dokumentā.