Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Latvijas un Turcijas prezidenti pārrunā tirdzniecības un tūrisma paplašināšanu pēc pandēmijas

© Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits Briselē NATO samita ietvaros svētdien tikās ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajjipu Erdoganu.

Sarunas sākumā abi prezidenti pozitīvi atsaucās uz Latvijas un Turcijas vēsturiski labajām divpusējām attiecībām un uzsvēra, ka tirdzniecības un tūrisma apjoms būtu ievērojami jāpaplašina, pandēmijai atkāpjoties.

Abām pusēm padziļināti pārrunājot aizsardzības jautājumus, Valsts prezidents pateicās R. T. Erdoganam par Turcijas līdzdalību Baltijas gaisa patrulēšanas operācijās, kas sniedz būtisku ieguldījumu Baltijas reģiona drošībā. Pēc Valsts prezidenta sacītā, Turcija ir nozīmīgs NATO sabiedrotais, un Latvija atbalsta ciešāku sadarbību ar Turciju drošības un aizsardzības politikas jomā. Abi prezidenti vienojās, ka turpinās izskatīt iespēju attīstīt sadarbību un savstarpējās investīcijas aizsardzības tehnoloģijās un ekipējumā.

Tāpat Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija atbalsta sarunu turpināšanu par Turcijas pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), ja tiek izpildīti noteiktie kritēriji. "Turcija ir nozīmīga ES partnere un kandidātvalsts, un dialogs un sadarbība ir abu pušu interesēs," atzina E. Levits.