Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

"Amnesty International": Ķīnas represijas pret uiguriem ir līdzvērtīgas "noziegumiem pret cilvēci"

© Zumapress/Scanpix

Ķīnas represijas pret uiguriem Sjiņdzjanā ir līdzvērtīgas "noziegumiem pret cilvēci", teikts starptautiskās cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" ceturtdien publiskotajā ziņojumā.

"Ķīnas varasiestādes ir radījušas distopisku elles ainu satriecošā mērogā," sacīja "Amnesty International" ģenerālsekretāre Agnese Kalamāra.

160 lapaspušu garais ziņojums ietver liecības no cilvēkiem, kas bijuši ieslodzīti internēšanas nometnēs Sjiņdzjanā. Ziņojumā norādīts, ka šajā reģionā notiek "sistemātiska valsts organizēta masveida ieslodzīšana, spīdzināšana un vajāšana, kas līdzvērtīga noziegumiem pret cilvēci ".

Ziņojumā dokumentēti pasākumi, ko Ķīnas varasiestādes kopš 2017.gada izvērš pret uiguriem un citām etniskajām minoritātēm.

"Musulmaņu minoritātes saskaras ar noziegumiem pret cilvēci un citiem nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem," sacīja Kalamāra, piebilstot, ka šiem pārkāpumiem "vajadzētu šokēt cilvēces sirdsapziņu".

Pēdējo gadu laikā tūkstošiem uiguru snieguši liecības par ieslodzīšanu internēšanas nometnēs, ko eksperti vērtē kā minoritāšu piespiedu asimilācijas kampaņu. Cilvēktiesību aizstāvji norāda, ka Sjiņdzjanas iedzīvotāji tiek nodarbināti piespiedu darbā, bet sievietes pakļautas piespiedu sterilizācijai.

Savukārt Ķīnas valdība apgalvo, ka nometnes, kurās kopš 2017.gada pabijuši vairāk nekā miljons cilvēku, esot "profesionālās apmācības centri" un to mērķis ir izskaust ekstrēmismu un terorismu.

Arī "Amnesty International" ziņojumā teikts, ka simtiem tūkstošiem cilvēku - varbūt pat miljons vai vairāk - tikuši ieslodzīti internēšanas nometnēs, un simtiem tūkstošiem ieslodzīti cietumos.

Visi no aptuveni 50 savulaik aizturētajiem cilvēkiem, kurus intervēja "Amnesty International", sacīja, ka aizturēti par tādām darbībām kā reliģiska rakstura attēla glabāšana vai komunicēšana ar kādu cilvēku ārvalstīs.

Daudzi aizturētie stāstīja, ka vispirms aizvesti uz policijas iecirkni, kur pieslēgti pie krēsla un nopratināti. Viņi sacīja, ka tikuši sisti, viņiem liegts gulēt un viņi turēti pārpildītās telpās. Internēšanas nometnēs cilvēkiem laupīts jebkāds privātums un draudējuši bargi sodi.

"Ķīnas valdība ir pielikusi ārkārtīgi lielas pūles, lai slēptu starptautisko cilvēktiesību pārkāpumus Siņdzjanā," apgalvoja "Amnesty International".

ASV valdība ir apsūdzējusi Ķīnu genocīda īstenošanā Siņdzjanā. Lielbritānija ir atturējusies no šāda apzīmējuma Siņdzjanā notiekošajam, bet pievienojusies ASV un Vācijai aicinājumos Ķīnai pārtraukt represijas pret uiguriem.

"Ķīnai nekavējoties jālikvidē internēšanas nometnes, jāatbrīvo tajās un cietumos patvaļīgi aizturētie cilvēki," sacīja Kalamāra, aicinot ANO veikt izmeklēšanu saskaņā ar starptautiskajām tiesībām.