Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Navaļnija sabiedrotie noraida tiesas lēmumu un sola turpināt cīņu pret korupciju

© Reuters/Scanpix/Leta

Krievijā Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija dibinātais Korupcijas apkarošanas fonds (FBK) ceturtdien dažas stundas pēc tam, kad tiesa to bija atzinusi par ekstrēmistisku grupējumu un tā darbību aizliegusi, pavēstīja, ka savu cīņu turpinās.

"Pamodāmies, destruktīvu mērķu labā pasmaidījām un, apzinoties sabiedrisko bīstamību, turpinām cīnīties ar korupciju," dažas stundas pēc Maskavas tiesas sprieduma tviterī apliecināja FBK.

Maskavas pilsētas tiesa trešdien vakarā atzina par ekstrēmistiskām Navaļnija politiskās organizācijas un aizliedza to darbību.

Tiesa apmierināja Maskavas prokuratūras prasību atzīt par ekstrēmistiskām organizācijām un aizliegt FBK, Pilsoņu tiesību aizsardzības fondu (FZPG) un sabiedrisko kustību "Navaļnija štābi".

Tomēr Navaļnija sabiedrotie sociālajos medijos tiesas viedokli noraidīja un pauda apņēmību darbu turpināt.

"Pamodos kā ekstrēmists. Ķeros pie darba. Nejūtu nekādu atšķirību," tviterī pauda Navaļnija līdzgaitnieks un viens no vadošajiem FBK pētniekiem Georgijs Alburovs.

FBK veicis vairākas izmeklēšanas par turīgajiem Krievijas elites pārstāvjiem un parasti līdz ar ziņojumiem par izmeklēšanu publicē vietnē "YouTube" arī video par attiecīgās izmeklēšanas rezultātiem, kas skatīti miljoniem reižu.

"Šodien sacīju sievai, ka tagad esmu ekstrēmists un varu uzvesties slikti," tviterī ierakstījis FBK vadītājs Igors Ždanovs.

"Ekstrēmistisks" statuss var nozīmēt cietumsodus organizāciju biedriem, kas par tādām atzītas.

Krievija 2017.gadā par ekstrēmistisku atzina reliģisko kustību "Jehovas liecinieki", un kopš tā laika kustības locekļi pakļauti kriminālvajāšanai un vairākiem desmitiem jau piespriesti cietumsodi.

Vēl pirms trešdienas sprieduma Krievijas likumdevēji pieņēma likumu, kas "ekstrēmistisko" organizāciju biedriem un sponsoriem liedz kandidēt vēlēšanās.