Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

ASV trūcīgajām valstīm dāvinās pusmiljardu "Pfizer-BioNTech" vakcīnas devu

© AFP/Scanpix/Leta

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien paziņos par pusmiljarda Covid-19 vakcīnas devu dāvinājumu 92 trūcīgām valstīm, pavēstīja Baltais nams.

ASV iegādāsies 500 miljonus "Pfizer-BioNTech" vakcīnas devu, ieskaitot 200 miljonus, kas līdz gada beigām tiks nogādātas citās pasaules valstīs.

Pārējās tiks izsūtītas līdz 2022.gada jūnijam, paziņojumā apliecināja Baltais nams.

Šis ir "lielākais kādas atsevišķas valsts vakcīnu pirkums un dāvinājums", un tas "sekmēs milzīgas pārmaiņas globālajā cīņā ar pandēmiju", teikts paziņojumā.

Baidens, kas šonedēļ apmeklēts G7 samitu Lielbritānijā, "aicinās pasaules globālās demokrātijas veikt savu ieguldījumu drošu un efektīvu vakcīnu globālajās piegādēs".

Noraidot pieņēmumus, ka ASV iesaistās vakcīnu diplomātijas sacensībā ar Krieviju un Ķīnu, Baltais nams norādīja, ka šīs iniciatīvas ir atgriešanās pie daudzpusējas stratēģijas pēc Trampa prezidentūras nacionālistiskā izolacionisma.

Vakcīnas tiks izplatītas ar starptautiskās programmas "Covax" starpniecību "zemu un vidēji zemu ienākumu valstīs".

Jaunā apņemšanās tiek īstenota paralēli agrākajiem solījumiem līdz jūnija beigām dāvināt 80 miljonus vakcīnas devu, kā arī "Covax" finansējumam piešķirt divus miljardus dolāru.