Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Cihanouska aicina izveidot starptautisku tribunālu Lukašenko režīma noziegumu izmeklēšanai

© Zumapress/Scanpix

Trimdā dzīvojošā Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska aicinājusi izveidot starptautisku tribunālu, lai sauktu pie atbildības Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīmu.

"Lukašenko diktatūras noziegumi" ir jāizmeklē, Čehijas Senātā trešdien paziņoja Cihanouska.

Cihanouska ieradusies Čehijā pasaules tūres ietvaros, un tās gaitā viņa tiekas ar politiķiem un trimdas baltkrieviem, cenšoties vairot atbalstu Baltkrievijas opozīcijai.

Čehijas Senāta prezidents Milošs Vistrčils Cihanousku pirmdien vizītes gaitā Prāgā stādīja priekšā kā "ievēlēto Baltkrievijas prezidenti".

Cihanouska uzsvēra, ka vienīgais ceļš laukā no krīzes Baltkrievijā ir brīvas vēlēšanas starptautiskās sabiedrības uzraudzībā. Viņa arī atkārtoti izteica nosodījumu Minskas režīmam par opozīcijas žurnālista Romāna Protaseviča aizturēšanu pirms divām nedēļām Minskā, kad tur Baltkrievijas varasiestādes bija piespiedušas nosēsties lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnu.

Četras dienas ilgajā vizītē Čehijā Cihanouska tikās ar Čehijas premjerministru Andreju Babišu, ārlietu ministru Jakubu Kulhāneku un prezidentu Milošu Zemanu.

Zemans novēlēja viņai "uzvaru cīņā ar Eiropas pēdējo diktatoru".