Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Varšavā ogļrači un spēkstaciju darbinieku protestē pret atteikšanos no oglēm

© AP/Scanpix

Varšavā trešdien sapulcējušies aptuveni 4000 ogļu raktuvju un spēkstaciju darbinieku, lai protestētu pret pakāpenisko atteikšanos no ogļu izmantošanas un Eiropas Savienības (ES) tiesas lēmumu par raktuvju "KWB Turów" slēgšanu.

Arodbiedrības, kas organizēja protestus, apgalvo, ka Eiropas atteikšanās no oglēm par labu atjaunojamajai enerģijai likvidēs simtiem tūkstošiem darbavietu Polijā.

Arodbiedrības arī uzskata, ka šī politika apdraud Polijas drošību enerģētikas jomā un padarīs Poliju atkarīgu no degvielas un elektroenerģijas importa no Vācijas un Krievijas.

Protestētāji atstāja petīcijas Eiropas Komisijas (EK) Varšavas birojā un vairākās valdības ministrijās, bet netika ielaisti premjerministra kancelejā, kur pabāza petīcijas kopiju zem durvīm.

Protestus izraisīja ES Tiesas maijā pieņemtais lēmums, ka Polijai jāaptur ogļraktuvju "KWB Turów" darbība. Tiesā ar sūdzību vērsās Čehija, apgalvojot, ka raktuvēm ir negatīva ietekme uz vidi pierobežas reģionā, kur iedzīvotāji sūdzas par ūdens trūkumu, troksni un putekļiem.

Polija neapturēja raktuvju darbību, apgalvojot, ka tādējādi pārtrūks elektroapgāde diviem miljoniem mājsaimniecību, un uzstāja, ka tiesas rīcībā nav bijusi visa informācija par situāciju. Varšava iesaistījusies intensīvās sarunās ar Prāgu, mēģinot nokārtot šo jautājumu ārpus tiesas.

Polija centusies mazināt atkarību no oglēm un izmantot atjaunojamās enerģijas avotus, taču ES un vides aizstāvju organizācijas uzskata, ka pārmaiņas ir pārāk lēnas un plāni nepietiekami ambiciozi, lai spētu sasniegt ES nospraustos mērķus.