ANO pagaidām neizpauž detaļas par sarunām ar Latvijas pilsoņu nolaupītājiem Sudānā

Patlaban netiks izpausta sīkāka informācija saistībā ar trīs Latvijas nolaupīto pilsoņu Sudānā atbrīvošanas pārrunām, aģentūru LETA informēja ANO pārtikas programmas preses pārstāvis Gregs Barovs.

Kā skaidro Barovs, detalizētāku informāciju par pārrunām ar nolaupītājiem, izņemot to, ka trīs Latvijas piloti joprojām nav atbrīvoti un joprojām noris sarunas, pagaidām ANO neizpaudīs, jo tas var apdraudēt pārrunu gaitu un pat kaitēt nolaupītajiem cilvēkiem.

Barovs atteicās atklāt sīkāku informāciju par nolaupītājiem, viņu piederību, rīcības mērķi un izvirzītās prasības, tāpat netiek atklāts, cik lieli ir ANO iesaistītie resursi pārrunās.

Arī ANO programmas preses sekretāre Sudānā Džūdita Melbija aģentūrai LETA komentārus par notikušo nesniedza, norādot, ka savu amatu ieguvusi nesen un ar konkrēto situāciju nav iepazinusies.

Kā ziņots, Sudānas nemierīgajā Dārfūras reģionā ceturtdien nolaupīti trīs Latvijas aviokompānijas "GM Helicopters" darbinieki, kas strādāja ANO pārtikas programmā.

Brīvdienās nav izdevies sazināties ar Sudānas ārlietu ministru vai citām atbildīgajām institūcijām Sudānā. "Šodien ceram uz jaunumiem," šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" sacīja ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība").

Vietējās amatpersonas jau sniegušas pretrunīgu informāciju par nolaupīto vīriešu valstspiederību, savukārt Krievijas amatpersonas pavēstījušas, ka nolaupītie ir krievvalodīgie, taču nav Krievijas pilsoņi.

"Vakar vakarā pagaidām nenoskaidroti bruņoti vīrieši iebruka trīs krievu pilotu mājā un sagūstīja viņus, nogādājot nezināmā vietā. Nolaupītie vīrieši strādāja privātā kompānijā, kurai ir līgums ar WFP," pavēstīja Dienviddārfūras gubernators Abdelhamids Kaša.

"Drošības spēki līdz tumsai meklēja nolaupītājus, taču bez rezultātiem," piebilda gubernators. Kaša iepriekš pavēstīja, ka nolaupītie piloti ir krievi. Savukārt ANO pārtikas programmas pārstāve Sudānā Amora Almagro pavēstīja, ka nolaupītie vīrieši ir Latvijas valstspiederīgie un veidoja helikoptera apkalpi.

Latvijas aviokompānija "GM Helicopters" biznesa portālam "Nozare.lv" uzņēmuma darbinieku nolaupīšanas faktu apstiprināja.

Dārfūrā regulāri tiek nolaupīti ārvalstu pilsoņi, lai pēc tam pieprasītu izpirkuma naudu.

Pēdējais šāds incidents notika 29.augustā, kad bruņoti kaujinieki Njalā nolaupīja divus krievu pilotus. Divas nedēļas agrāk Dārfūrā tika nolaupīti divi Jordānijas policijas konsultanti, kas strādāja kopā ar ANO un Āfrikas Savienības miera uzturēšanas spēkiem Dārfūrā.

Svarīgākais