Pētniece: Baltkrievijas žurnālista Protaseviča dzīvība būs atkarīga no ES kolektīvās rīcības

© VIA REUTERS/Scanpix/Leta

Baltkrievijā aizturētā neatkarīgā žurnālista Romāna Protaseviča dzīvība būs atkarīga no Eiropas Savienības (ES) kolektīvās un proaktīvās rīcības, aģentūrai LETA pauda Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētniece Beāta Livdanska.

Runājot par to, vai iespējamais politiskais spiediens varētu ietekmēt žurnālista likteni, pētniece skaidroja, ka Baltkrievijas likumdošana ir paredzējusi terorismā apsūdzētajiem bargāko soda mēru - nāvessodu, ko valsts joprojām piekopj, un tieši par to pret Protaseviču tiek virzītas apsūdzības.

Livdanska sacīja, ka atklāts paliek jautājums, vai Baltkrievijas autoritatīvais līderis Aleksandrs Lukašenko un Baltkrievijas režīms īstenos šo soda mēru, uzsverot, ka Baltkrievijas rīcība pret opozicionāriem, kas ir apcietinājumā, nav bijusi ar mērķi viņus tiesāt likumiskā ceļā, bet gan sodīt.

"Patlaban nav skaidrs, vai Protaseviča apcietināšana un piemērotais sods netiks izmantots kā sava veida ēsma, ar kuru manipulēt, lai Lukašenko panāktu sev izdevīgus nosacījumus, bet to rādīs laiks. Jāuzsver, ka tas, kas notiks ar žurnālistu nākamo dienu laikā, lielā mērā būs atkarīgs no ES kolektīvas atbildes Baltkrievijas režīmam - ja tā būs stingra, konsekventa un ar konkrētiem mehānismiem, kā ietekmēt režīmu, tad ļoti iespējams, ka tā būs atslēga, kas ļaus izglābt šī cilvēka dzīvību," pauda pētniece.

Jautāta, kāda varētu būt Lukašenko motivācija rīkot lidmašīnas nolaupīšanu, Livdanska atzīmēja, ka par to vismaz pagaidām var izteikt vien spekulatīvas versijas, tomēr viens ir skaidrs - Lukašenko izrēķinās ar opozīciju, "aizvien ciešāk savelkot cilpu ap visu opozicionāru kakliem". Turklāt, ja ņem vērā, ka Protasevičs dibinājis opozīcijas mediju "Nexta", būtiski ir norādīt, ka "Nexta" bijusi daļa no plašākas protestu kustības, kur ar šī kanāla palīdzību cilvēki varēja organizēties un koordinēties protestiem, kuru kustība patlaban ir pilnībā apsīkusi.

"Pieļauju, ka kanāla darbība noteikti sagādāja Lukašenko galvassāpes, bet, kāda bija rīcības motivācija šobrīd, kādēļ tieši šobrīd šī vēršanās pret vienu no kanāla dibinātājiem, mēs varam tikai minēt. Iespējams, ka viens no šiem rīcības mērķiem bija signalizēt opozīcijai, lai tā pārtrauc proaktīvās darbības un pārtrauc aicināt nostāties pret Lukašenko režīmu," teica pētniece.

Tāpat viņa pieļāva, ka tā varētu būt daļa no plašākas operācijas, kuras mērķis ir pa vienam iznīcināt alternatīvos informatīvos koordinācijas centrus un kanālus, tādējādi cenšoties pielikt punktu alternatīvās informācijas apritei. Iespējams, ka, apturot šādas informācijas plūsmu, Lukašenko ieskatā, cilvēkiem būs grūtāk savā starpā koordinēties un radīt apstākļus, kas autoritārajam līderim būtu nelabvēlīgi.

"Kā viens no piemēriem ir arī neseno nedēļu notikumi, kas saistīti ar Baltkrievijas mediju "Tut.BY". Tā darbība tika bloķēta. Arī masveida žurnālistu aizturēšanas, apcietināšanas, arī tā ir daļa no režīma centieniem izrēķināties ar alternatīvo informācijas telpu un tādējādi, iespējams, Lukašenko cenšas panākt sava režīma stabilitāti, kas, protams, ir šobrīd maldīgs priekšstats," skaidroja Livdanska.

Lūgta komentēt Rīgas domes iniciatīvu pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālo karogu nomainīt pret Baltkrievijas vēsturisko sarkanbalto karogu, pētnieces pauda, ka tas ir gan žests, gan signāls tam, ka Latvija absolūti neatbalsta Lukašenko režīma darbības un demonstrē solidaritāti ar Baltkrievijas tautu. Tāpat šis žests parādot, ka lidmašīnas nolaupīšana svētdien, tās pārvirzīšana uz Minsku un žurnālista apcietināšana ir nosodāms fakts, kam būtu jākļūst par pamatu ES stingrākai politikai pret Baltkrievijas valdošo režīmu.