Baltkrievija pārmet Rietumiem apsūdzības saistībā ar "Ryanair" lidmašīnas nosēdināšanu

© EPA/Scanpix/Leta

Baltkrievijas varasiestādes pārmetušas Rietumiem nepamatotas apsūdzības par politiskiem iemesliem aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnas nosēdināšanai Minskā un apgalvojušas, ka rīkojušās saskaņā ar likumu.

Baltkrievijas režīma varasiestādes svētdien piespieda aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnu, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, nolaisties Minskā, lai aizturētu opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju Romānu Protaseviču. 26 gadus vecais Protasevičs pagājušajā gadā pameta "Nexta" projektu.

Rietumu līderi nodēvēja šādu rīcību par "valsts terorismu", un gaidāms, ka Eiropas Savienība (ES) drīzumā pastiprinās sankcijas pret Baltkrieviju.

"Nav šaubu, ka mūsu kompetento varasiestāžu rīcība (..) pilnībā atbilda noteiktajiem starptautiskajiem noteikumiem," paziņoja Baltkrievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Anatolijs Glazs, apsūdzot Rietumus situācijas politizēšanā.

"Tiek izvirzītas nepamatotas apsūdzības," sacīja ministrijas preses pārstāvis, pārmetot Rietumiem nevēlēšanos būt objektīviem un draudēšanu ar jaunām sankcijām.

Viņš pauda nožēlu, ka "Ryanair" reisa pasažieriem nācies piedzīvot zināmas neērtības. "Tomēr aviācijas drošības noteikumi ir absolūta prioritāte," viņš piebilda.

Lidsabiedrība "Ryanair" svētdien paziņoja, ka tās lidmašīnai ceļā no Atēnām uz Viļņu likts nolaisties Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem saņemta informācija par potenciālu drošības apdraudējumu. Šī informācija vēlāk neapstiprinājās, bet opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs Protasevičs, kam Baltkrievijā draud nāvessods, Minskas lidostā tika aizturēts. "Telegram" kanālam "Nexta" bija ļoti svarīga loma pagājušajā gadā Baltkrievijā notikušo masu protesta akciju organizēšanā.

Brīdī, kad lidmašīnai Baltkrievijas gaisa telpā tika norādīts mainīt kursu, tā jau atradās tuvāk Viļņai nekā Minskai. Kā pastāstījusi Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārlietu padomniece Asta Skaisgirīte, lai panāktu, ka lidmašīna dodas uz Minskas lidostu, to pavadījis Baltkrievijas gaisa spēku iznīcinātājs un militārais helikopters.

Lidmašīnas sagrābšanu asi nosodījušas arī Eiropas Savienības augstākās amatpersonas, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un daudzas Eiropas Savienības dalībvalstis un citas valstis.

Baltkrievijas varasiestādes pagājušajā gadā apsūdzēja Protaseviču un "Nexta" līdzdibinātāju Stepanu Putilo vairākos noziegumos, tostarp par masu nekārtību organizēšanu.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais