Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Latvija un Rietumvalstis nosoda Baltkrievijas veikto lidmašīnas sagrābšanu

© AFP/Scanpix/Leta

Saeimas Ārlietu komisija un vairāku citu Rietumvalstu parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji kopīgā paziņojumā nosodījuši Baltkrievijas režīma veikto civilās lidmašīnas sagrābšanu, liecina Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola (NA) publicētā informācija mikroblogošanas vietnē "Twitter".

ASV, Vācijas, Polijas, Čehijas, Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Īrijas parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāju paziņojumā Baltkrievijas režīma īstenotā lidmašīnas sagrābšana nodēvēta par nelegālu pirātisma aktu pret civilo lidmašīnu.

Paziņojumā akcentēts, ka lidmašīnas sagrābšana notikusi, izmantojot vardarbības draudus, laikā, kad tā bija ceļā no vienas Eiropas Savienības un NATO galvaspilsētas uz otru.

Komisiju vadītāji aicina reaģēt uz notikušo, pagaidām aizliedzot lidojumus no un uz Baltkrieviju, kā arī pārlidojumus pār šo valsti. Tāpat pieprasīta minētās lidmašīnas pasažiera, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāja un galvenā redaktora Romāna Protaseviča atbrīvošana.

Kā ierakstā tviterī uzsvēris Kols, Aleksandra Lukašenko prettiesiskā un agresīvā rīcība nepaliks neatbildēta.

Kā ziņots, ES būtu jāapsver iespēja pārtraukt izmantot Baltkrievijas gaisa telpu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Jau vēstīts, ka lidmašīnai, kas svētdien bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, Baltkrievijas gaisa telpā netālu no Lietuvas robežas nācās mainīt kursu un doties uz Minsku, kur Baltkrievijas kriminālpolicija aizturēja vienu no tās pasažieriem - opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju un galveno redaktoru Romānu Protaseviču, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.

Saskaņā ar Minskas lidostas preses dienesta sniegto informāciju lidmašīnai ar 120 pasažieriem nācies nolaisties Baltkrievijas galvaspilsētā, jo esot saņemts ziņojums, ka tajā paslēpta bumba. Savukārt opozīcijas pārstāvji vēsta, ka Atēnās lidmašīnā acīmredzot iekāpuši Baltkrievijas Valsts drošības komitejas darbinieki, kas, lidmašīnai ielidojot Baltkrievijas gaisa telpā, izprovocējuši konfliktu ar apkalpi un lidmašīnai nācies nosūtīt palīdzības lūgumu, tad gaisā pacēlies Baltkrievijas iznīcinātājs, kas lidmašīnu pavadījis līdz Minskai, kur Protasevičam likts izkāpt un viņš aizturēts.

"Mēs uzskatām, ka Baltkrievijas valdībai jāatbild par visu pasažieru un lidmašīnas drošību," tviterī ierakstījis ES augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels. "VISIEM pasažieriem nekavējoties jāļauj turpināt ceļu," viņš uzsvēris, netieši norādot, ka Minskai jāatbrīvo Protasevičs."

Lielākā daļa no lidmašīnas pasažieriem pēc notikušā vēlāk atgriezās Viļņā.