"Cilvēku nolaupīšana nav pieņemama"; Rinkēvičs aicina ieviest stingrākas sankcijas pret Baltkrieviju

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Minskā svētdien ceļā no Atēnām uz Viļņu nosēdināta aviokompānijas "Ryanair" reisa lidmašīna, kurā atradies medija "Nexta" dibinātājs un galvenais redaktors Romāns Protasevičs. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs LTV raidījumam "Rīta panorāma" atzina, ka cilvēku nolaupīšana ir nepieņemama.

Ministrs atzina, ka šodien norisināsies Eiropas Savienības valstu vadītāju ārkārtas samits. Tajā bija plānots diskutēt par jautājumiem, kas skar klimatu, attiecības ar Krieviju un breksitu. Tomēr viņš pieļauj, ka samitā tiks pievērsta uzmanība arī svētdienas notikušajai "Ryanair" lidmašīnas sagrābšanai.

"Mēs redzam, ka ir nepieciešama rīcība, pirmkārt, pārtraukt izmantot Baltkrievijas gaisa telpu."

Ministrs uzsvēra, ka šobrīd vajadzētu pārtraukt gan pasažieru, gan kravas pārvadājumus gaisa telpā virs Baltkrievijas. Kā arī Rinkēvičs minēja, ka pašlaik nav skaidrs, cik vispār droši ir lidot uz Baltkrieviju. Tādējādi būtu nepieciešams pārtraukt gaisa satiksmi Eiropas Savienības aviokompānijām uz Baltkrieviju,

Kā otru svarīgāko lietu ministrs izceļ, ka, viņaprāt, būtu nepieciešams pārtraukt arī Baltkrievijas aviokompāniju reisus uz Eiropas Savienību.

"Tam signālam ir jābūt skaidram, ka tas, kas notika vakar, pirmkārt, apdraudēja visus pasažierus." Viņš uzvēra, ka cilvēku nolaupīšana avioreisā no vienas Eiropas valsts uz otru ir nepieņemama.

Rinkēvičs pauda, ka iepriekš Eiropas Savienība bija izstrādājusi jaunu sankciju paketi pret Baltkrieviju, kurai vajadzētu stāties spēkā jūnijā, taču, viņaprāt, šobrīd būtu nepieciešams ieviest stingrākas gan ekonomiskās, gan individuālās sankcijas.

"Ryanair" lidmašīnā atradās arī divi Latvijas valstspiederīgie. Ministrs pauda, ka ar šiem cilvēkiem tiek uzturēts kontakts. Vakar viņi bija lēmuši nakti pārlaist viesnīcā un šodien atgriezties mājās.

Šobrīd vēl nav skaidrs, kā tieši notika lidmašīnas sagrābšana. Ministrs pauda, ka fakti tiks precizēti tuvāko dienu laikā.

Jau vēstīts, ka lidsabiedrība "Ryanair" svētdien paziņoja, ka tās pasažieru lidmašīna ceļā no Atēnām uz Viļņu nosēdināta Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem saņemta informācija par potenciālu drošības apdraudējumu. Šī informācija vēlāk neapstiprinājās, bet Protasevičs, kam Baltkrievijā draud nāvessods, Minskas lidostā tika aizturēts.

Brīdī, kad lidmašīnai Baltkrievijas gaisa telpā tika norādīts mainīt kursu, tā jau atradās tuvāk Viļņai nekā Minskai. Kā pastāstījusi Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārlietu padomniece Asta Skaisgirīte, lai panāktu, ka lidmašīna dodas uz Minskas lidostu, to pavadījis Baltkrievijas Gaisa spēku iznīcinātājs un militārais helikopters.

Lidmašīnas sagrābšanu jau asi nosodījušas Eiropas Savienības (ES) augstākās amatpersonas, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, daudzas ES dalībvalstis, kā arī ASV un Lielbritānija.