Pēc dzīves kvalitātes rādītājiem Latvija ieņem 48. vietu pasaulē

Vislabākā dzīves kvalitāte ir Norvēģijā, savukārt vissliktākā dzīve ir virknē Āfrikas valstu, sarakstu noslēdzot Zimbabvei, liecina ANO Attīstības programmas veidotais Attīstības indekss.

Latvija Attīstības indeksā starp 169 pasaules valstīm ieņem 48.vietu. Igaunija ierindojusies 34.vietā, bet Lietuva 44.vietā.

Norvēģija kopš 2001.gada pirmo vietu sarakstā ieņēmusi astoņas reizes.

Otrajā vietā aiz Norvēģijas indeksā atrodas Austrālija, kam seko Jaunzēlande, ASV, un Īrija.

Saraksta noslēgumā atrodas virkne Āfrikas valstu, indeksu noslēdzot Zimbabvei. Otrajā vietā no beigām ir Kongo Demokrātiskā Republika, kurai seko Nigērija, Burundi un Mozambika.

ANO attīstības indekss sastādīts pēc daudziem kritērijiem, tostarp mūža ilgumu, izglītības, dzimumu vienlīdzības un politiskās brīvības.

Ziņojuma sastādītāju komandas vadītāja Dženija Klugmana norādīja, ka lielākā daļa valstu pēdējo 40 gadu laikā panākušas milzīgu progresu dzīves kvalitātes uzlabošanā.

Vidējais mūža ilgums pasaulē palielinājies no 59 uz 70 gadiem, pamatskolas izglītību apguvušo bērnu skaits pieaudzis no 55% uz 70%, bet ienākumu skaits uz iedzīvotāju pieaudzis divkāršojies līdz vairāk nekā 10 000 ASV dolāru (aptuveni 5 000 latu). Turklāt vislielāko progresu panākušas daudzas no nabadzīgākajām valstīm, skaidroja Klugmana.

Vislielākā izaugsme panākta Austrumāzijā un Klusā okeāna reģiona valstīs, kas vidējo pasaules progresu apsteigušas vairāk nekā divas reizes.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais