Rumānijā atrod ebreju masu kapu

Rumānijā atrasts masu kaps, kurā apglabāti apmēram simts ebreji, kurus holokausta laikā nogalinājuši rumāņu karavīri.

Masu kaps atrasts mežā pie Popricani pilsētas apmēram 350 kilometrus no Bukarestes. Tajā atrastas vīriešu, sieviešu un bērnu mirstīgās atliekas. Viņi nogalināti 1941. gadā. Par atradumu informējis Elija Vīzela nacionālais Rumānijas holokausta pētniecības centrs.

Pētnieki norāda, ka masu kaps sniedz papildus pierādījumus par grautiņiem, kas šajā reģionā tika vērsti pret ebrejiem un šie dati palīdz pierādīt Rumānijas līdzdalību holokaustā, lai arī šī valsts ilgu laiku ir norobežojusies no savu pilsoņu saistības ar šo noziegumu un holokausts oficiālajā vēsturē tiek saistīts tikai ar nacistiskās Vācijas režīmu.

Masu kapa meklējumi, izmantojot pētnieku rīcībā esošo informāciju, sākās jau 2002. gadā, tomēr tolaik meklēšana tika pārtraukta, jo nekas netika atrasts. 2009. gadā pētnieki atkal sāka izklaušināt lieciniekus un veikt meklējumus teritorijā.

No 1940. līdz 1944. gadam Rumānijā valdīja diktatora Jona Antonesku pronacistiskais režīms. Tanī laikā tika nogalināti ap 280 tūkstoši ebreju un 11 tūkstoši čigānu.

Svarīgākais