WikiLeaks aicina ASV izmeklēt noziegumus, nevis vērsties pret ziņu publiskotājiem

Portāla WikiLeaks dibinātājs Džulians Asendžs aicina ASV varasiestādes izmeklēt iespējamos pārkāpumus, ko ASV karavīri, iespējams, pastrādājuši Afganistānā un Irākā, nevis vērsties pret tiem, kuri šo informāciju nodevuši WikiLeaks darbinieku rokās.

Dž. Asendžs norādījis, ka ASV nav sākta neviena izmeklēšana par incidentiem, kas aprakstīti slepenajos dokumentos, kas WikiLeaks vietnē ir bijuši pieejami kopš jūlija. Viņš arī norādīja, ka, atšķirībā no ASV, Lielbritānija un Dānija ir reaģējušas uz dokumentos atrodamo informāciju un sākušas to pārbaudīt. „Ir pienācis laiks, lai ASV būtu atklātas, nevis lai slēptu nodarījumus,” šodien paziņoja Dž. Asendžs.

ASV Aizsardzības ministrija gan noliedz, ka pēc dokumentu nopludināšanas būtu jābūt kādai izmeklēšanai. „Tie ir mūsu iekšējie ziņojumi,” skaidro Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Kriss Perins. „Nav patiesi apgalvojumi, ka mēs tajos atrodamo informāciju neesam izmeklējuši.” Viņš stāstīja, ka pēdējo piecu gadu laikā ASV armijas kriminālizmeklētāji ir izskatījuši 970 lietas par incidentiem, kas notikuši Irākā un Afganistānā. 88 gadījumos ir pieņemti „disciplināri mēri”.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais